Zapiekane naleśniki z kurczakiem, papryką i groszkiem


Naleśniki uwielbiam w każdej możliwej wersji. Na słodko i na słono, na zimno i na ciepło, smażone i zapiekane. Jak tylko mam więcej czasu, bardzo lubię zapiekać wcześniej usmażone naleśniki. Nabierają one wtedy nieco innego smaku, a sposób ich podania w brytfannie wydaje się estetyczniejszy. Ponadto, naleśniki stają się bardziej chrupiące oraz wchłaniają smak tego, co w nich umieścimy. Coś pięknego! Dziś chciałabym zaprezentować zupełnie najprostszą ich wersję, z podsmażonym kurczakiem, papryką i groszkiem. Podczas wykonywania tej potrawy korzystałam z naleśników pszenno-żytnich z tego przepisu. Jednakże, poniżej zamieszczam linki przekierowujące do innych przepisów na rewelacyjne naleśniki. Chętni? Zapraszam!
naleśniki bezglutenowe
naleśniki orkiszowe
naleśniki gryczane – bezglutenowe
naleśniki ryżowo-kasztanowe
prawie naleśniki z otrębów

Składniki na ok. 14 naleśników:
– 150g mąki pszennej
– 100g mąki żytniej
– 250ml mleka
– 400ml wody gazowanej + więcej do rozrzedzenia ciasta
– 2 jajka
– 20ml oleju
– szczypta soli
– szczypta cukru

Składniki dodatkowe:
300g piersi z kurczaka lub indyka
– 200g mrożonego groszku
– 200g żółtego sera
– 2 papryki
– 1 cebula

Składniki na sos:
– 300ml przecieru pomidorowego
– 2 ząbki czosnku
– 1/3 łyżeczki oregano
– szczypta cukru
– sól, pieprz

Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki lub przy użyciu malaksera. Jeżeli ciasto wyszło za gęste dolewamy tyle wody gazowanej, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Gdy ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki żytniej. Smażymy z obu stron na patelni do naleśników bez użycia tłuszczu.
Farsz: Kurczaka lub indyka kroimy w drobną kostkę i smażymy w ulubionej przyprawie (najlepiej krótko, na bardzo rozgrzanej patelni – wtedy wyjdzie soczysty). Mięso ściągamy z patelni i na niej smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i groszek. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż papryka lekko zmięknie. Na koniec dodajemy mięso, chwilę podsmażamy razem i ściągamy z palnika. W czasie duszenia warzyw przygotowujemy sos.
Sos: Przecier umieszczamy w rondelku, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, oregano, cukier, sól oraz pieprz i zagotowujemy.
Dwie łyżki sosu rozprowadzamy po dnie brytfanny. Każdy naleśnik posypujemy serem (połowę zostawiamy na posypanie wierzchu), nakładamy farsz i zawijamy w rulonik. Ruloniki (u mnie 6-8) układamy w brytfannie, polewamy sosem, posypujemy serem i zapiekamy w 180 stopniach przez 15 minut.
Smacznego!

1 Komentarz

  1. Kama napisał: Odpowiedz

    Ale mi narobiłaś apetytu!

Dodaj komentarz