Naleśniki ryżowo-kasztanowe z wędzonym łososiem i twarożkiem

Dzisiaj może jeszcze nie świątecznie, ale mam w planie całkiem interesujący mazurek, który mam nadzieję uda się wcielić w życie. Póki co, pomysł na szybki i smaczny obiadek, czy lunch. Uwielbiam naleśniki, stąd pomysł na taką mieszankę. Lubię z nimi kombinować i tworzyć nawet wegańskie wersje. Może zdziwi Was fakt małej ilości mąki kasztanowej w przepisie, ale uwierzcie jest ona tak bardzo aromatyczna, że z jej domieszką i tak świetnie ją czuć. 

Składniki na ciasto:
– 250ml mleka (sojowego, krowiego)
100g mąki ryżowej
– 20g mąki kasztanowej SYMBIO
– 2 jajka
– szczypta soli

Dodatkowo:
– rukola
– wędzony łosoś
– twaróg + jogurt + koperek (twaróg i jogurt razem zmiksowane i na końcu wymieszane z posiekanym koperkiem)
– minimum oleju do smażenia

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy/miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Smażymy na jak najmniejszej ilości oleju, nakładając ciasto za pomocą chochli. Faszerujemy lub nakładamy twarożek z łososiem na wierzchu. 
Smacznego!

   MJ.

Komentarzy: 5

  1. Wspaniałe, oj zjadłabym teraz jednego 🙂

  2. Jud napisał: Odpowiedz

    Muszę się w końcu wyposażyć w mąkę kasztanową 😉

  3. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Bardzo fajny pomysł na nalesniki 🙂

  4. Nie znam jeszcze mąki kasztanowej 🙂 Ale niestety nie przepadam za wędzonym łososiem 🙂

  5. Anka Sz napisał: Odpowiedz

    Jak dla mnie rewelacja 🙂

Dodaj komentarz