• Domowe przetwory/dodatki
  • Dżem bananowy z wanilią bez cukru

    Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich znajomych lub nadać innego smaku swoim daniom – musicie przyrządzić dżem bananowy! Nie ma nic prostszego. Jego nietypowy smak idealnie komponuje się z naleśnikami, owsiankami, omletami, placuszkami.. ze wszystkim! Jeżeli jesteście (tak samo jak ja) fanami smaku bananów – ten dżem jest dla Was. U nas w domu zniknął raz, dwa […]

  • Zupy
  • Zupa krem z pomidorów i papryki

    Dawno nie było tutaj zupy! Jak już kiedyś wspominałam, uwielbiam zupy-kremy. Zazwyczaj robi się je sprawnie i szybko, nie zwraca się uwagi na wielkość i sposób pokrojonych warzyw, są sycące, pięknie wyglądają, składają się z ogromnej ilości warzyw i nie potrzeba im dodatku kasz, makaronów, czy ryżu. Same plusy! Dlatego chciałabym pokazać Wam kolejny wspaniały […]

  • Napoje
  • Sangria pełna owoców

    Jako, że jestem wielką miłośniczką kuchni włoskiej i hiszpańskiej, na moim blogu nie mogło zabraknąć przepisu na Sangrię! Z Sangrią jest prawie jak z naleśnikami.. nie ma jednego przepisu, jednakowych proporcji, a składniki mogą się delikatnie różnić – wszystko zależy od osoby przygotowującej. Ważne by było w niej czerwone wino (zazwyczaj półsłodkie), by miała owocowy […]

  • Boże Narodzenie
  • Kokosowy sernik mango z tofu bez pieczenia

    Uwielbiam wszystko, co słodkie.. ciasta, ciasteczka, desery. Bez nich świat nie miałby sensu!  Jednak, zamiast opychać się niezdrowymi słodyczami ze sklepu, czy ciastami z cukierni, których składu nie znamy, warto poświęcić parę chwil i przygotować coś samemu. Mamy wtedy pewność, co znajduje się w środku, a sam fakt przygotowania czegoś, co smakuje również innym – […]

  • Desery
  • Jaglane Kinder Country w słoiczku

    Od dziecka uwielbiam smak batonika Kinder Country! Jednakże nie ma on idealnego, zdrowego składu… więc, co powiecie na odtworzenie tego smaku we własnej kuchni? Bez użycia mleka w proszku, tłuszczu palmowego i dużej ilości cukru, a przy użyciu królowej kasz – kaszy jaglanej. Deser powala na kolana, a smakiem dorównuje znanemu batonikowi. Spróbujcie! Składniki na […]

  • Bezglutenowe
  • Granola jabłkowa z orzechami

    Domowa granola to jedno z lepszych wynalazków w mojej kuchni. Świetnie spisuje się jako szybkie śniadanie w duecie z jogurtem, jako chrupiąca przekąska między posiłkami, czy z owocami w formie deseru. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a starcza na długo, mi mniej więcej na 2-3 tygodnie. Smakuje świetnie i wykonana jest tylko ze zdrowych […]

  • Bezglutenowe
  • Wegański pasztet jaglany z soczewicą i warzywami rosołowymi

    Czas biegnie nieubłaganie szybko, a termin oddania pracy dyplomowej, jej obrony i egzamin zawodowy zbliżają się wielkimi krokami. Czasem już nie wiem gdzie mam ręce wsadzić, a spanie to moja ulubiona forma relaksu. Momentami sama sobie zadaje pytanie: dziewczyno, czy Ty nie bierzesz sobie za dużo na głowę? Może tak, może nie, ale na pewno […]

  • Tłusty czwartek
  • Odchudzone i błyskawiczne faworki

    Jak każdy smakosz dobrze wiecie, że jutro mamy Tłusty Czwartek. Cóż więc mogę zaproponować, by Tłusty Czwartek mimo wszystko był FIT? Myślę, że każdy śmiało może pozwolić sobie na chociaż jednego pączka.. wszystko w granicach rozsądku i z UMIAREM! Po co mamy opychać się pięcioma, siedmioma, dziesięcioma? Wystarczy jeden, by podtrzymać tradycję i sprawić sobie […]