• Deserki
  • Wegańska szarlotka z kisielem w słoiczku

    Desery w słoiczku uwielbiam z dwóch powodów. Pierwszym jest estetyka podania. Wszystko co jest podane w słoiczkach prezentuje się wspaniale, widać każdą warstwę, w przypadku zup – widzimy jakie warzywa w sobie zawierają. Po drugie, gdy przygotuje się deser, czy sałatkę w słoiczku wystarczy nakrętka i możemy taki posiłek wziąć ze sobą do szkoły, czy […]

  • Zupy
  • Najprostsza zupa krem z dyni na mleczku kokosowym

    Czy znajdzie się jeszcze osoba, która w tym roku nie przyrządziła czegoś z dyni? Jeśli tak, to koniecznie niech to nadrobi gotując wspaniałą zupę krem z dyni! Wydaje mi się, że to najbardziej podstawowy przepis z jej wykorzystaniem, o tyle fajny, że zawsze polecam go na „przełamanie lodów”, by oswoić się z tym warzywem. Oswoić […]

  • Pieczywo
  • Żytnie bułki do burgerów z oregano

    Z tego przepisu na bułki korzystam bardzo często, nie tylko podczas przygotowywania domowych burgerów. Jest względnie szybki w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się na poranne pieczenie pieczywa do późnego śniadanka. Bułki wychodzą tak pyszne, że śmiało możecie wykonać je od razu z podwójnej ilości składników 🙂Przy podziale na 7 bułek, jedna to ok. 203kcal, B: […]

  • Przepisy podstawowe
  • Naleśniki wegańskie bez jajek z 3 składników

    Wiem, że wielu moich obserwatorów jest na diecie wegańskiej, więc dziś uśmiecham się właśnie do nich. Natomiast wiem też, że czasem u osób będących na diecie standardowej nadchodzi taki dzień, gdy zabraknie w domu jajek. Jest mleko, jest mąka, ale mamy ochotę na naleśniki. Sięgnijmy więc po przepis na wegańskie naleśniki, który jest równie pyszny. […]

  • Sałatki i surówki
  • Surówka z młodej kapusty na bogato

    Cóż więcej mówić… surówka z młodej kapusty to absolutny MUST EAT każdego lata. Dziś jednak przedstawiam Wam przepis na bogato, gdyż użyłam do niej papryki i rzodkiewki. Uwielbiam wykorzystywać młodą kapustę w kuchni. W szczególności do takich surówek, do duszonej jej wersji, czy do gołąbków. Młodą kapustą i młodymi ziemniaczkami objadam się latem na „zapas”, […]

  • Desery
  • Wegańskie gofry z 3 składników FIT

    Z czym kojarzy Wam się lato, wakacje i morze? Może z goframi? Jeśli tak, to mam dla Was genialny przepis! Jestem pewna, że nigdzie nie znajdziecie prostszego przepisu, który może być wegański, a jeśli znajdziecie bezglutenowe płatki owsiane to również bezglutenowy. Mimo swej prostoty gofry te są niezwykle sycące, więc śmiało mogą stanowić samodzielny posiłek. […]

  • Sałatki i surówki
  • Błyskawiczne ogórki do obiadu – sałatka z ogórków FIT

    Z racji tego, że nie przepadam za świeżymi pomidorami (i sokiem pomidorowym!) to podwójną miłością darzę ogórki – w każdej możliwej postaci. Świeżymi pomidorami mogę zajadać się tylko w cieplejszych krajach np. w Grecji, czy w Hiszpanii, gdzie czuć w nich to, że dojrzewały w słońcu. Natomiast w Polsce kocham pomidorówkę, ketchup, przeciery, koncentraty i […]

  • Szybki obiad
  • Steki z kalafiora z pieczonymi ziemniakami Hasselback FIT

    Dzisiaj mam dla Was lekki, zdrowy, wegetariański obiadek. Niby takie nic, a jednak duże coś! Mało kalorii w dużej porcji, czyli tak jak być powinno! Steki (wegesteki) z kalafiora pojawiały się w internecie od dłuższego czasu, w różnych wariacjach przyprawowych. Postanowiłam w końcu ich spróbować, bo prezentują się przeciekawie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, aczkolwiek […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Kiszone rzodkiewki i czosnek o aromacie limonki

    Kiszonki uwielbiam od zawsze. Jednak w tym roku postanowiłam pójść o krok dalej i zamiast wypijać lub wylewać wodę spod domowych ogórków małosolnych/kiszonych postanowiłam, by zaszczepiła kolejne przetwory. Na pierwszy ogień poszły rzodkiewki z przepisu Magazynu Kuchnia i buraki. Jeśli chodzi o kiszone buraki to podczas ich przyrządzania uzyskujemy wspaniały zakwas buraczany, ale o tym […]