Najlepsze spaghetti bolognese na bogato

Spaghetti bolognese to jedna z moich ulubionych obiadowych potraw. Kiedy nie mam pomysłu na to, co ugotować danego dnia, bardzo często pada na bolognese właśnie. Danie to przyrządzam na różne sposoby, czasami w biedniejszej wersji (przepis TUTAJ), a czasami w wersji bogatszej tak jak dziś. Wszystko zależy od tego, co aktualnie mam w lodówce i ile mam czasu na przygotowanie obiadu. Dla porównania i wybrania swojej ulubionej wersji musicie spróbować ich obu. Ponadto, polecam przygotowanie zapiekanych naleśników gryczanych bolognese, lasagne bolognese z beszamelem oraz gryczanego spaghetti naleśnikowego z sosem bolognese, które są świetną alternatywą dla typowego bolognese z makaronem.

Składniki:
– 500g mięsa mielonego z szynki
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 250ml czerwonego wina, wytrawnego
– 250ml bulionu (250ml wody + 1 łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego)
– 125ml mleka
– 100g chudego boczku (w plastrach)
– 4 łodygi selera naciowego
– 2 marchewki
– 1 cebula
– 4 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka oleju
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
Dodatkowo: makaron spaghetti, tarty parmezan, listki bazylii

Boczek kroimy w drobną kostkę i wkładamy na dużą patelnię, wytapiamy na małym ogniu, aż się zrumieni. Przesuwamy go na bok, a w wytopiony tłuszcz wkładamy drobno posiekaną cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szklimy. Dodajemy drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę. Obsmażamy, a następnie wszystko przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Przekładamy je do garnka z boczkiem i warzywami. Wlewamy wino i gotujemy mieszając ok. 5 min. Dodajemy gorący bulion i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez min. 30 min (im dłużej tym lepiej – najlepiej 2h), od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dolewamy mleko. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti posypując tartym parmezanem i posiekaną bazylią.
Smacznego!


1 Komentarz

  1. Wygląda super!

Dodaj komentarz