Gryczane spaghetti naleśnikowe z sosem bolognese


Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który szczerze uwielbiam. Jakieś 7-8 lat temu, kiedy pierwszy raz poszłam w Gdyni do naleśnikarni zamówiłam coś, co wydawało mi się bardzo nietypowe. Było to spaghetti naleśnikowe z sosem bolognese. Pomyślałam, że to nie może smakować tak samo dobrze jak oryginalna wersja z makaronem, jednak myliłam się! Pomysł na wykorzystanie naleśników jako makaronu to istny obłęd i strzał w 10! Smakuje tak samo dobrze, a może nawet i lepiej! Świetnie sprawdzi się tutaj każdy sos, natomiast osobiście polecam bolognese i carbonarę na śmietance. To jak, dacie się skusić? 🙂

Składniki na 4 porcje:
– 8 naleśników gryczanych z tego przepisu
– 500ml przecieru pomidorowego
– 400g mięsa wołowego (lub wieprzowo-wołowego)
– 1/2 puszki groszku konserwowego
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka oleju
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– szczypta chili
– sól, pieprz
– 40g żółtego sera

Naleśniki przygotowujemy zgodnie z przepisem tutaj. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso i rozdrabniamy je jak najdrobniej. Do mięsa dodajemy zioła, chili oraz koncentrat, całość mieszamy i chwilę podgrzewamy. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.  Na koniec na patelnię dodajemy groszku, mieszamy i ściągamy z ognia. Ser ścieramy na małych oczkach. Przygotowane wcześniej naleśniki zawijamy w ruloniki i kroimy w paski o szerokości 0,7-1 cm. Rozdzielamy je i układamy na talerzu. Na naleśnikowe spaghetti nakładamy sos, posypujemy serem i podajemy z listkami bazylii.
Smacznego!

Komentarzy: 2

  1. Anonim napisał: Odpowiedz

    Świetny pomysł na podanie naleśników gryczanych 🙂

  2. Justyna napisał: Odpowiedz

    Uwielbiam makarony :d
    Fajny przepis 😀

Dodaj komentarz