Najlepsza lasagne bolognese z beszamelem


Nawet nie wiecie jak bardzo lubię sos boloński. A wiecie dlaczego? Świetnie nadaje się do różnych dań. Uwielbiam naleśniki zapiekane z tym sosem, makaron, czy makaron naleśnikowy z sosem bolognese. Zazwyczaj wszystkim on smakuje, gdyż nie zawiera wymyślnych składników, jest pełen smaku, mimo prostoty w jego przygotowaniu. Wydawać by się mogło, że przygotowanie lasagne jest czasochłonne, lecz tylko samo przygotowanie sosów zajmuje trochę czasu, cała reszta trwa dosłownie chwilę. Uważam, że jest to jeden z lepszych pomysłów na obiad do wykorzystania na weekend 🙂

Składniki na sos boloński:
– 2 łyżki oliwy
– 2 cebule
– 5 łodyg selera naciowego
– 1 duża marchew
– 200g wędzonego boczku
– 1000g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
– 1,5 szklanki wina białego, wytrawnego
– 2 szklanki bulionu
– 6 łyżek koncentratu pomidorowego
– 1000g przecieru pomidorowego
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
– sól, pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
– 4 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
– 650ml mleka
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól
Dodatkowo:
– około 16 płatów lasagne
– 100g parmezanu

SOS BOLOGNESE: Seler naciowy i marchewkę drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. W dużym garnku lub patelni (ewentualnie na dwóch patelniach) na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy seler naciowy i marchewkę. Obsmażamy, przesuwamy na bok i dokładamy pokrojony w kostkę boczek. Rumienimy i mieszamy z warzywami. Całość przesuwamy na bok i partiami podsmażamy mięso, aż się zetnie i staramy się je jak najbardziej rozdrobnić (gdy pierwsza część mięsa się zetnie, mieszamy ją z warzywami i boczkiem, przesuwamy na bok i dokładamy kolejną partię). Do podsmażonego mięsa wlewamy wino i zagotowujemy. Gorący bulion mieszamy z koncentratem i dolewamy do mięsa, zagotowujemy. Następnie dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem oraz paprykami. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
SOS BESZAMELOWY: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy 2 minuty ciągle mieszając. Mleko wlewamy partiami, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki i nie będzie grudek. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i gałką.
Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Następnie wylewamy pół chochli sosu beszamelowego na dno naczynia i rozprowadzamy. Na dnie układamy pierwszą warstwę płatów lasagne, a na nich rozprowadzamy warstwę sosu bolońskiego, następnie warstwę sosu beszamelowego i posypujemy parmezanem. Powtarzamy tę czynność 5-krotnie. Tak przygotowaną lasagne wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut. W połowie czasu pieczenia przykrywamy naczynie pokrywą lub folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika, czekamy 5 minut i dopiero kroimy.
Smacznego!

 

 

 

Komentarzy: 2

  1. Zdążyłam zauważyć, że naprawdę lubisz ten sos 😄 Takiego prawdziwego domowego nigdy nie robiłam, ale może się pokuszę i zrobię podczas kolejnego wolnego 😄

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Ojj będziesz zachwycona kochana! 😀

Dodaj komentarz