Zapiekane naleśniki gryczane bolognese na bogato


Nie ma to jak zapiekane naleśniki! Niby nic takiego, ale zapieczenie naleśników nadaje zwykłym, faszerowanym naleśnikom zupełnie innego wymiaru. Naleśniki są bardziej chrupiące, przechodzą smakiem zamieszczonego w nich farszu, a polanie ich dodatkowym sosem i posypanie startym serem sprawia, że stają się bardziej wykwintnym daniem. Ponadto pięknie prezentują się w brytfance i łatwiejsze jest ich porcjowanie. Śmiało możemy podawać połówki naleśników, jak i całe ruloniki. Połączenie sosu bolońskiego, beszamelowego i pomidorowego z naleśnikami gryczanymi nie może się nie udać, a więc jest to istna rozkosz dla naszych kubeczków smakowych, spróbujcie! Przepis na 7-8 naleśników.

Składniki na naleśniki gryczane:
– 300ml mleka (lub 200ml mleka + 100ml wody)
– 100g mąki gryczanej Incola
– 2 jajka
– 15g oleju
Składniki na sos boloński:
– 1 łyżka oliwy
– 1 cebula
– 3 łodygi selera naciowego
– 1 marchew
– 400g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
– 1 szklanka wina białego, wytrawnego
– 1 szklanki bulionu
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 500g przecieru pomidorowego
– 1/2 łyżeczki oregano
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
– sól, pieprz
– 1 puszka groszku konserwowego
Składniki na sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki żytniej/owsianej/gryczanej Incola
– 300ml mleka
– szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na sos pomidorowy:
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego + woda
– 1/4 łyżeczki czosnku suszonego lub 1 mały ząbek świeżego
– 1/2 łyżeczki oregano
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– ser Parmezan lub inny twardy ser

Naleśniki przygotowujemy według przepisu TUTAJ.
SOS BOLOGNESE: Seler naciowy i marchewkę drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. W dużym garnku lub patelni na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy seler naciowy i marchewkę, obsmażamy. Całość przesuwamy na bok i partiami podsmażamy mięso, aż się zetnie i staramy się je jak najbardziej rozdrobnić (gdy pierwsza część mięsa się zetnie, mieszamy ją z warzywami, przesuwamy na bok i dokładamy kolejną partię). Do podsmażonego mięsa wlewamy wino i zagotowujemy. Gorący bulion mieszamy z koncentratem i dolewamy do mięsa, zagotowujemy. Następnie dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem oraz paprykami i oregano. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu około 20-30minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie zabieramy się za sos beszamelowy i pomidorowy. Na koniec dodajemy puszkę groszku i mieszamy.
SOS BESZAMELOWY: W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy 2 minuty ciągle mieszając. Mleko wlewamy partiami, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki i nie będzie grudek. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i gałką.
SOS POMIDOROWY: W miseczce umieszczamy koncentrat i stopniowo dolewamy wody ciągle mieszając, aż uzyska konsystencję przecieru. Doprawiamy czosnkiem, oregano, solą i pieprzem.
Brytfannę natłuszczamy. Na każdy naleśnik układamy sos boloński i po 2-3 łyżeczki sosu beszamelowego, zawijamy w rulonik i układamy w brytfance. Tak samo postępujemy z kolejnymi naleśnikami. Gdy wypełnimy całą brytfankę, wszystkie naleśniki oblewamy sosem pomidorowym. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach, następnie posypujemy startym serem i pieczemy kolejne 5 minut. Podajemy ze startym serem i z listkami bazylii.
Smacznego!

Komentarzy: 2

  1. Magda napisał: Odpowiedz

    Uwielbiam naleśniki w każdej wersji, a takie zapieczone rzeczywiście smakują wyjątkowo smacznie 🙂

  2. pyszny farsz! naleśniki wyglądają pysznie:)

Dodaj komentarz