Najlepsza szarlotka sypana FIT

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który dostałam od naszego dobrego kolegi Maćka. Maciek to mistrz wszelkich fit wypieków i wielu facetów mogłoby uczyć się od niego (Monia – masz szczęście :)! ) Jednego razu Maciek uraczył nas tą pyszną szarlotką i od razu ją pokochałam. Jednak kiedy zdradził mi przepis na nią to nie mogłam uwierzyć, że jej wykonanie jest tak banalnie proste. Przekonajcie się sami, nie bez powodu do najlepsza szarlotka na świecie! Z przepisu wychodzi ok. 15 kawałków, jeden to ok. 149kcal, B: 2,3g, T: 3,2, W: 29g.

Składnik na formę 37 x 21 cm:
– 1,5-2kg jabłek
– 240g kaszy manny + do posypania formy
– 70g mąki orkiszowej
– 50-70g erytrolu
– 50g masła + do natłuszczenia formy (lub stałego oleju kokosowego)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– cynamon

W misce łączymy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i połowę erytrolu. Formę natłuszczamy masłem, obsypujemy kaszą i równomiernie rozsypujemy na dnie oraz bokach. Na dno formy wsypujemy równomiernie 1/3 suchych składników. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (nie odsączamy). Połowę startych jabłek układamy na pierwszej warstwie suchych składników i posypujemy cynamonem. Następnie sypiemy drugą część suchych składników, resztę jabłek i cynamon. Do trzeciej części suchych składników dosypujemy resztę erytrolu, mieszamy i wysypujemy na jabłka z cynamonem. Na wierzchu układamy cienkie plasterki masła jedno przy drugim. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 40 minut.
Smacznego!

4 Replies to “Najlepsza szarlotka sypana FIT”

  1. poproszę duży kawałek!

  2. kasza ma byc ugotowana czy surowa?

    1. Surowa 🙂

  3. Dziś robiłam 🙂 tak jest najlepsza. Ps. Dodałam mąkę ryżowa, bo taka miałam. Zastanawiam się nad kokosowa 🙂 pewnie następnym razem 😉

Dodaj komentarz