Grillowane sataye z kurczaka z sosem orzechowym

Już za parę dni dojdzie do nas fala ciepłych temperatur, czas więc przygotować grilla! Wiadomo, obecna sytuacja zmusza nas do pozostania w domu, a nie wszyscy mamy taras, czy ogród, wtedy warto skorzystać z grilla domowego. Osobiście uwielbiam to urządzenie, gdyż można w nim przygotowywać różne cuda! Poczynając od grillowania mięsa, poprzez warzywa, kanapki, a kończąc nawet na gofrach! Taki grill daje nam sporo możliwości, bez konieczności wychodzenia na taras, czy do ogrodu. W związku z tym, mam dla Was wspaniały przepis na sataye z polędwiczek kurczaka.

Składniki na sataye:
– 500g polędwiczek z kurczaka
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka miodu
– 1 chili
– 1/2 limonki
– 2cm kawałek imbiru
– 2 ząbki czosnku
– garść liści kolendry
Składniki na sos orzechowy:
– 180 ml mleczka kokosowego
– 5 łyżek masła orzechowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka soku z limonki
– 1 łyżeczka brązowego cukru
– szczypta chili

SATAYE: Miód i sos sojowy łączymy ze sobą. Dodajemy drobno posiekane chili, starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę i mieszamy. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy polędwiczki kurczaka (jeżeli nie mamy polędwiczek, kroimy mięso w długie paski), mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie mięso nabijamy w harmonijkę na patyczki i grillujemy na grillu domowym przez około 8-10 minut lub grillu ogrodowym ok. 25 minut, pamiętając o odwróceniu mięsa na drugą stronę.
SOS: Mleczko kokosowego podgrzewamy w rondelku. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż wszystko się rozpuści i zgęstnieje.
Smacznego!

Dodaj komentarz