Pełnoziarniste ciasteczka dyniowe z żurawiną

Ostatnio w mojej kuchni króluje dynia i podejrzewam, że u wielu z Was również. Zazwyczaj kupuję większe okazy, z jednej części przygotowuję zupę krem z dyni na mleczku kokosowym, a pozostałą część piekę i blenduję na purée. Takie purée świetnie sprawdza się w wielu daniach obiadowych, czy wypiekach. Między innymi, genialnie komponuje się w dzisiejszym przepisie na ciasteczka. Nie zwlekajcie i koniecznie ich spróbujcie. Nam skradły serca od razu! Są lekko chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku, idealne! 🙂
Przepis na 20 sztuk, jedno ciastko to ok. 111kcal, B: 3g, T: 6,3g W: 17,6g.

Składniki na 20 sztuk:
– 100g mąki pełnoziarnistej 2000
– 100g purée z dyni
– 100g pestek dyni
– 80g mąki pszennej 650
– 80g masła
– 80g erytrolu
– 50g płatków owsianych
– 45g suszonej żurawiny
– 1 żółtko
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– ¼ łyżeczki soli

Masło ucieramy na puszystą masę wraz z erytrolem. Do masy porcjami dodajemy mieszankę mąk, cynamonu i sody. Wciąż mieszając dodajemy purée z dyni, żółtko oraz sól. Na koniec dodajemy płatki owsiane, pestki dyni oraz żurawinę i ręcznie zagniatamy. Masę zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 170 stopniach.
Smacznego!

Dodaj komentarz