Coś mnie ostatnio naszło na szaszłyki. Uwielbiam tę formę podawania dań, gdyż na drewniane patyczki lub szpikulce do szaszłyków możemy nabić co tylko chcemy – od warzyw, przez mięso, a kończąc na owocach morza i rybach. Poza tym takie podanie zawsze prezentuje się bardzo estetycznie i największych niejadków zachęca do zjedzenia posiłków. Dzisiaj mam dla Was zestaw łososia z ananasem, który smakuje niezwykle wybornie. Spróbujcie również innych przepisów na szaszłyki, które znajdziecie u mnie na blogu:
– sałatka warzywna z szaszłykiem z krewetek,
– wegańskie szaszłyki z tempehu,
– szaszłyki z młodych ziemniaków z sosem tzatziki,
– pieczone szaszłyki z piersi indyka.
Składniki na 4-6 porcji:
– 400-500g filetu ze świeżego łososia
– 160g ananasa (pół puszki)
– 3 łyżki oliwy
– 1,5 łyżki miodu
– 1 łyżka musztardy sarepskiej
– 1 łyżka musztardy francuskiej
– 1/2 łyżeczki curry
– sól, pieprz
Łososia pozbywamy skóry i kroimy w 2-3cm kostkę. Oliwę, miód, musztardy i curry łączymy ze sobą i do tak przygotowanej marynaty wkładamy kawałki łososia, odstawiamy na co najmniej 1h. Ananasa kroimy w kostkę i na przemian z łososiem nabijamy na długie patyczki lub szpikulce do szaszłyków. Grillujemy po 5-8 minut z obu stron.
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie chociaż nie jestem fanką ananasa hehe:D Miłego weekendu kochana:**