Sałatka warzywna z szaszłykiem z krewetek FIT

Dawno nie było u mnie przepisu na sałatkę, która mogłaby zastąpić obiad. Dlatego dziś mam dla Was rewelacyjny przepis na sałatkę z grillowaną cukinią i grillowanymi krewetkami, która świetnie sprawdzi się jako posiłek w domu, ale również do zapakowania do lunchbox’a. Sycąca, lekka i kolorowa – czyli taka, jaka powinna być dobra sałatka!

Składniki na 4-6 porcji:
– 450g krewetek
– 240g mix’u sałat z roszponką
– 200g pomidorków cherry
– 100-150g sera Feta
– 2 cukinie
– 1/2 czerwonej cebuli
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz

Jeżeli używamy mrożonych krewetek – zalewamy je letnią wodą i odstawiamy na 30 minut. Krewetki umieszczamy w misce, dodajemy 1 łyżkę oliwy, przeciśnięty ząbek czosnku i 1 łyżkę soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Cukinie kroimy w plastry, krewetki nabijamy na wykałaczki do szaszłyków i grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny i sól dokładnie ze sobą łączymy. Sałatę rozkładamy do misek, dodajemy fetę pokrojoną w kostkę, ostudzoną i zgrillowaną cukinię, cebulę pokrojoną w półpiórka, pomidorki przekrojone na połówki i szaszłyki z krewetek. Na koniec całość skrapiamy dressingiem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!

1 Komentarz

  1. Magda napisał: Odpowiedz

    Super sałatka, te szaszłyki po prostu wołają do mnie „zjedz mnie” 🙂

Dodaj komentarz