Szaszłyki z młodych ziemniaków z sosem tzatziki

Łosoś na puree z brokuła6
I wreszcie wróciły do nas upragnione upały i słońce. W sumie, po tych ogromnych ulewach, które zalały Trójmiasto nie mogło być inaczej! W związku z tym, że mamy tak piękną pogodę za oknem, nikt nie chce siedzieć w domu i gromadami ruszamy na plażę, nad jezioro czy organizujemy grilla lub obiad na świeżym powietrzu. Skupiając się na ostatnim z punktów, warto byłoby zastanowić się, co przyrządzić innego, by zwykły, nudny grill z samym mięchem, był nietypowym, smacznym, a zarazem pożywnym posiłkiem. Po co więc zagryzać grillowanego kurczaka, kiełbaskę czy karkówkę zwykłym chlebem? Zamieńmy go na szaszłyki z młodych ziemniaków! A zwyczajny i nudny ketchup lub majonez zamieńmy na rewelacyjny sos tzatziki! Takie małe i proste zmiany, a na pewno zachwycą naszych gości.

Szaszłyki z młodych ziemniaków
Składniki:
– dowolna ilość małych, młodych ziemniaków
– kilka cebul
– oliwa z oliwek
– ulubione przyprawy (np. przyprawa do ziemniaków, papryka słodka/ostra/wędzona)

Ziemniaki myjemy, szczotkujemy, lecz nie obieramy i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w grubsze piórka lub na ósemki. W miseczce mieszamy oliwę z ulubionymi przyprawami. Do miseczki wkładamy ćwiartki ziemniaków i obtaczamy z każdej strony. Nabijamy na wykałaczki do szaszłyków naprzemiennie z cebulą. W piekarniku: Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy szaszłyki i pieczemy ok. 15-25 minut w 200 stopniach, aż ziemniaczki staną się miękkie (czas zależy od wielkości ziemniaczków). Na grillu: szaszłyki układamy na tacce aluminiowej i grillujemy ok. 15-20 minut, aż ziemniaczki staną się miękkie.

Sos tzatziki
Składniki:
– 360g jogurtu naturalnego (może być sojowy)
– 2 ogórki szklarniowe
– 150ml śmietanki 30% (może być sojowa)
– 3 ząbki czosnku
– pół pęczka koperku
– szczypta oregano
– sól, pieprz

Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne, następnie powstałe łódeczki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jogurt łączymy ze śmietanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,  ogórek i posiekany koperek, dokładnie mieszamy i doprawiamy wedle uznania. Otrzymany sos odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
Smacznego!
Łosoś na puree z brokuła7

 

Łosoś na puree z brokuła5

Komentarzy: 6

  1. Natalie napisał: Odpowiedz

    Pomysł czadowy! Idealny na grill 🙂

  2. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Apetycznie 😉

  3. Fajny pomysł, żeby zrobić z nich szaszłyki. Najczęściej piekę ziemniaki w piekarniku. I do tego sos tzatziki, mniam 🙂

  4. Solage napisał: Odpowiedz

    Dobry pomysł 🙂

  5. Artur napisał: Odpowiedz

    Takie proste i rewelacyjne zarazem!;)

  6. Roxanna napisał: Odpowiedz

    Taking the ovveeirw, this post is first class

Dodaj komentarz