Pieczone ziemniaki – półksiężyce z ziemniaków z sosem curry

Ziemniaki, kartofle, czy pyry uwielbiam! Uwielbiam je w każdej możliwej postaci – domowych frytek, ziemniaczanej zapiekanki, talarków, moskoli, kopytek, domowych chipsów, czy właśnie w formie pieczonych półksiężyców. Ich przygotowanie jest banalnie proste, szczególnie kiedy pieczemy ziemniaki ze skórką. Wystarczy je wtedy dokładnie wyszorować, połączyć z przyprawami i upiec – nic prostszego! Jednak, by te „zwykłe” ziemniaki smakowały jeszcze lepiej, warto przygotować do nich pyszny sos. Dzisiaj chciałabym zaproponować jeden z moich ulubionych – sos curry.

Składniki na półksiężyce:
– 1 kg ziemniaków
– 3 łyżeczki oliwy
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka suszonej cebuli
– 1 łyżeczka suszonego czosnku
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
Składniki na sos curry:
– 150g skyru naturalnego
– 2 łyżeczki przyprawy curry
– 1 łyżeczka majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 cebula dymka
– 1/3 łyżeczki kurkumy
– sól, pieprz

Ziemniaki obieramy, a jeśli chcemy pozostawić skórkę dokładnie ją szorujemy. Ziemniaki kroimy na półksiężyce. W miseczce łączymy oliwę z przyprawami i dodajemy 1 łyżkę wody, mieszamy. Taką mieszankę umieszczamy w misce z półksiężycami z ziemniaków i dokładnie mieszamy, by wszystkie cząstki były pokryte przyprawami. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nią wysypujemy ziemniaki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni i pieczemy 35-40 minut.
SOS: Dymkę bardzo drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Na czas pieczenia się ziemniaków, sos schładzamy w lodówce.
Smacznego!

Dodaj komentarz