Czy znajdzie się ktoś kto nie lubi solonego karmelu? Słodycz przełamana słonym smakiem to coś, czego nie mogę sobie odmówić. Przepis te warto trzymać pod ręką. Jest prosty w użyciu i świetnie sprawdzi się jako polewa do ciast, lodów, czy deserów. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
– 70ml śmietanki 30%
– 60ml wody
– 45g cukru trzcinowego
– 1 łyżka masła
– 1/3 łyżeczki soli (u mnie z imbirem i trawą cytrynową)
Do rondelka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go po całym dnie. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy wodę (uwaga, bo będzie pryskać!) i energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy przez chwilę i wlewamy śmietankę. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy masło i sól, mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia i studzimy.
Smacznego!