Domowy solony karmel

Czy znajdzie się ktoś kto nie lubi solonego karmelu? Słodycz przełamana słonym smakiem to coś, czego nie mogę sobie odmówić. Przepis te warto trzymać pod ręką. Jest prosty w użyciu i świetnie sprawdzi się jako polewa do ciast, lodów, czy deserów. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:
– 70ml śmietanki 30%
– 60ml wody
– 45g cukru trzcinowego
– 1 łyżka masła
– 1/3 łyżeczki soli (u mnie z imbirem i trawą cytrynową)

Do rondelka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go po całym dnie. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy wodę (uwaga, bo będzie pryskać!) i energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy przez chwilę i wlewamy śmietankę. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy masło i sól, mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia i studzimy.
Smacznego!

Dodaj komentarz