Sałatka z grillowaną ośmiornicą

Ośmiornicę uwielbiam jeść i przyrządzać. Niestety jestem jedyną osobą w domu, która lubi ją jeść, dlatego pojawia się na stole stosunkowo rzadko. Jednak, kiedy wypatrzę ją w marketowych lodówkach (a pojawia się epizodycznie) nie mogę się powstrzymać i od razu ją kupuję. Uważam, że jej przygotowanie nie jest wielce wymagające i jest równie proste, co przyrządzanie krewetek, więc polecam Wam spróbować upichcić chociaż raz. Czy ktoś z Was był kiedyś na Sycylii? Zauważacie podobieństwo między ułożeniem macek ośmiornicy, a Sycylijską Trinacrią? Przysięgam, to przypadek! 🙂
Przepis na 3-4 porcje. Przy podziale na 3, jedna porcja to ok. 195kcal, B: 27,6, T: 7,6g, W: 7g.

Składniki:
– 1 ośmiornica
– 250ml wina białego wytrawnego
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 3 liście laurowe
– 3 ziela angielskie
– sól, pieprz
Sos:
– ½ cytryny
– 1 łyżka masła
– ½ natki pietruszki
– ½ chili
Dodatkowo:
– 1-2 długie ogórki
– 1 łyżka sosu sojowego
– sezam

OŚMIORNICA: Z ośmiornicy usuwamy głowę wraz z oczami oraz aparat gębowy. Wino wlewamy do garnka i dolewamy wody mniej więcej do połowy jego wysokości. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz cebulę pokrojoną w piórka, sól i pieprz. Gdy wywar zacznie wrzeć – straszymy ośmiornicę, wkładając i wyciągając z wywaru jej macki na kilka sekund kilkukrotnie (3-4 razy). Następnie wkładamy całą ośmiornicę do wywaru i gotujemy według zasady 1h gotowania na 1 kg ośmiornicy. Po upływie czasu gotowania zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy ośmiornicę w wywarze do całkowitego ostygnięcia. Odcinamy macki (można obrać ze skóry). Ruszt grilla natłuszczamy oliwą i rozgrzewamy. Macki ośmiornicy nacieramy czosnkiem i oliwą z oliwek. Na rozgrzany grill układamy macki wraz z ząbkami czosnku. Grillujemy około 10 minut, co jakiś czas obracając.
SOS: Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy posiekaną natkę i papryczkę chili oraz skórkę startą z cytryny.
SAŁATKA: Ogórka kroimy obieraczką w cienkie plastry. Sezam podprażamy na patelni. Ogórka mieszamy z sosem sojowym i sezamem. Ośmiornicę podajemy z sosem oraz z sałatką z ogórka.
Smacznego!

Dodaj komentarz