Najprostsza zupa krem z dyni na mleczku kokosowym

Czy znajdzie się jeszcze osoba, która jeszcze nigdy nie przyrządziła czegoś z dyni? Jeśli tak, to koniecznie niech to nadrobi gotując wspaniałą zupę krem z dyni! Wydaje mi się, że to najbardziej podstawowy przepis z jej wykorzystaniem, o tyle fajny, że zawsze polecam go na „przełamanie lodów”, by oswoić się z tym warzywem. Oswoić pod względem smaku i samej obróbki dyni. Dzisiejszy przepis to idealny przykład, że minimum składników = maksimum smaku. Ponadto, zupa jest bardzo sycąca i śmiało może stanowić samodzielny posiłek. Przekonajcie się sami! Przepis na 4 porcje, jedna to ok. 290kcal, B: 4g, T: 24g, W: 13,8g.

Składniki:
– 750g dyni Hokkaido, wydrążonej i obranej
– 400ml mleczka kokosowego
– 100-200ml wody
– 1 cebula
– 20g oleju kokosowego
– 20g imbiru
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
– 1 płaska łyżeczka soli
– szczypta chili
– szczypta pieprzu

Cebulę kroimy w kostkę, imbir i czosnek w plasterki. W większym garnku na dnie rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, imbir i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, chili, sól oraz pieprz i gotujemy ok. 20 min. Całość blendujemy na gładko i podajemy np. z jogurtem i podprażonym słonecznikiem.
Smacznego!

Na Thermomix:
1. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę przekrojoną na pół, czosnek i imbir, dodajemy olej, rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie gotujemy 5 min/100°C/obr. 1.
2. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, pieprz cayenne, sól i pieprz, gotujemy 20min/100°C/obr. 1, następnie miksujemy 1 min/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty.
Smacznego!

Dodaj komentarz