Zgodnie z obietnicą, dziś na blogu ląduje przepis na chleb na zakwasie. Może zastanawiać Was fakt użycia siedmiu ziaren, ale tak, właśnie tyle rodzajów ziarna znalazło się w środku. Mianowicie do masy używam żyta, pszenicy, sezamu, dyni, słonecznika, siemienia i owsa. Chleb na pierwszy rzut oka może wydawać się czasłochłonny i wymagający od nas dużego nakładu pracy, ale nic mylnego. To przepis, który nie wymaga wyrastania w koszyczku i wielokrotnego składania. Wystarczą tylko silne dłonie, dobry mikser z hakiem lub Thermomix, długa keksówka oraz czas. To co, do roboty! 🙂
Składniki na zakwas:
– 150g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Składniki na ciasto właściwe na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm:
– 375g mąki pszennej chlebowej
– 75g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 75g płatków owsianych
– 75g płatków żytnich
– 65g słonecznika
– 50g sezamu
– 50g pestek dyni
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 15g soli
– 3/4 łyżeczki suchych drożdży lub 10g świeżych (opcjonalnie – kiedy nasz zakwas jest jeszcze młody i słaby)
Dodatkowo: masło, kostki lodu, sezam
ZACZYN: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, wlewamy 150ml ciepłej wody, zakwas i mieszamy dokładnie za pomocą drewnianej łyżki. Przykrywamy go ręcznikiem papierowym, uszczelniamy recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin.
CIASTO WŁAŚCIWE: Płatki owsiane i żytnie umieszczamy w misce i zalewamy 115ml wrzątku, mieszamy i odstawiamy. Do miski lub miksera wlewamy 300ml ciepłej wody i dodajemy drożdże (jeśli ich używamy) i mieszamy. Następnie dodajemy 300g zaczynu (przygotowanego wcześniej), ziarna, namoczone płatki, mąkę pszenną, żytnią i sól, mieszamy przy pomocy pomocy miksera z hakiem lub wyrabiamy rękoma. Ciasto pozostawiamy w misce, w ciepłym miejscu na 1-1,5 godz. Keksówkę natłuszczamy masłem. Ciasto przekładamy do formy, wygładzamy zwilżoną wodą dłonią. Wkładamy do plastikowej torby tak, aby nie dotykała powierzchni ciasta i był zamknięty dopływ powietrza, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy na 220°C. Wyrośnięte ciasto skrapiamy wodą, posypujemy sezamem, nacinamy na środku za pomocą długiego, ostrego noża. Na dno piekarnika wrzucamy naczynie z kostkami lodu i natychmiast wkładamy chleb na środkową szynę. Pieczemy 40-50 min. Chleb wyciągamy z piekarnika i po dłuższej chwili ostrożnie wyciągamy z formy, studzimy na kratce. Kroimy po ostudzeniu.
Smacznego!
Na Thermomix „Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami”:
ZACZYN: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, wlewamy 150ml ciepłej wody, zakwas i mieszamy dokładnie za pomocą drewnianej łyżki. Przykrywamy go ręcznikiem papierowym, uszczelniamy recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin.
CIASTO WŁAŚCIWE:
1. Płatki owsiane i żytnie umieszczamy w misce i zalewamy 115ml wrzątku, mieszamy i odstawiamy.
2. Do naczynia miksującego wlewamy 300ml wody, dodajemy drożdże (jeśli ich używamy) i podgrzewamy 2 min/37°C/obr. 2.
3. Do naczynia miksującego dodajemy 300g zaczynu (przygotowanego wcześniej), ziarna, namoczone płatki, mąkę pszenną, żytnią i sól, mieszamy przy pomocy kopystki 2 min/obr. wsteczne/obr. 4. Ciasto pozostawiamy w naczyniu miksującym na 1-1,5 godz. Keksówkę natłuszczamy masłem.
4. Ciasto przekładamy do keksówki, wygładzamy zwilżoną wodą dłonią. Wkładamy do plastikowej torby tak, aby nie dotykała powierzchni ciasta i był zamknięty dopływ powietrza, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy na 220°C. Wyrośnięte ciasto skrapiamy wodą, posypujemy sezamem, nacinamy na środku za pomocą długiego, ostrego noża. Na dno piekarnika wrzucamy naczynie z kostkami lodu i natychmiast wkładamy chleb na środkową szynę. Pieczemy 40-50 min. Chleb wyciągamy z piekarnika i po dłuższej chwili ostrożnie wyciągamy z formy, studzimy na kratce. Kroimy po ostudzeniu.
Smacznego!