Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który dostałam od naszego dobrego kolegi Maćka. Maciek to mistrz wszelkich fit wypieków i wielu facetów mogłoby uczyć się od niego (Monia – masz szczęście :)! ) Jednego razu Maciek uraczył nas tą pyszną szarlotką i od razu ją pokochałam. Jednak kiedy zdradził mi przepis na nią to nie mogłam uwierzyć, że jej wykonanie jest tak banalnie proste. Przekonajcie się sami, nie bez powodu do najlepsza szarlotka na świecie! Z przepisu wychodzi ok. 15 kawałków, jeden to ok. 149kcal, B: 2,3g, T: 3,2, W: 29g.
Składnik na formę 37 x 21 cm:
– 1,5-2kg jabłek
– 240g kaszy manny + do posypania formy
– 70g mąki orkiszowej
– 50-70g erytrolu
– 50g masła + do natłuszczenia formy (lub stałego oleju kokosowego)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– cynamon
W misce łączymy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i połowę erytrolu. Formę natłuszczamy masłem, obsypujemy kaszą i równomiernie rozsypujemy na dnie oraz bokach. Na dno formy wsypujemy równomiernie 1/3 suchych składników. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (nie odsączamy). Połowę startych jabłek układamy na pierwszej warstwie suchych składników i posypujemy cynamonem. Następnie sypiemy drugą część suchych składników, resztę jabłek i cynamon. Do trzeciej części suchych składników dosypujemy resztę erytrolu, mieszamy i wysypujemy na jabłka z cynamonem. Na wierzchu układamy cienkie plasterki masła jedno przy drugim. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 40 minut.
Smacznego!
poproszę duży kawałek!
kasza ma byc ugotowana czy surowa?
Surowa 🙂
Dziś robiłam 🙂 tak jest najlepsza. Ps. Dodałam mąkę ryżowa, bo taka miałam. Zastanawiam się nad kokosowa 🙂 pewnie następnym razem 😉
Czy szarlotkę można upiec w blaszce na papierze do pieczenia? Rozumiem, że masła nie dodaje się do kaszy i mąki tylko na wierzch ciasta. zgadza się?
Oczywiście 🙂 Tak, masło tylko na wierzch 🙂
Pani Martyno, dzisiaj zrobiłam szarlotkę. Wyszła przepysznie, wilgotna i lekka 🙂 Moi gości poprosili na wynos kilka kawałków, które zostały oraz przepis, Na pewno powtórzę tę szarlotkę jeszcze nie jeden raz 🙂 Do tej pory myślałam, że szarlotka na kruchym cieście jest najlepsza, ale dzisiejsza szarlotka sypana z Pani przepisu odmieniła moje zdanie. Od dzisiaj innej już nie chcę :)!
Bardzo mnie to cieszy! Dziękuję! 🙂
Pani Martyno, jak najlepiej przechować szarlotkę aby zachowała świeżość (zrobiłam dzisiaj a jutro będę przewozić do rodziny)?