Gorące śliwki pod kruszonką z kokosem


Jak minął Dzień Chłopaka? Upichciłyście coś dla swoich chłopców? A może chłopcy upichcili coś w dniu ich święta? Ja swojemu, oprócz jaglanego „Michałka” bez pieczenia FIT przyrządziłam Raffaello na krakersach, które grzeszyło swoją kalorycznością (na pewno je kiedyś wstawię!) – z obu był zachwycony. Uwielbiam sprawiać mu przyjemność z jedzenia, aż miło na serduszku się robi.
Z racji tego, że nadszedł okres jesienny, wszędzie mamy pełno śliwek. Zróbmy z nich pyszny i zdrowy deser, który świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, który możemy zabrać ze sobą w słoiku do pracy lub szkoły, który poprawi nam humor podczas jesiennej pogody. Szybki i prosty w wykonaniu, a smakujący nadzwyczaj wybitnie. Spróbujcie również wersji z nektarynkami! 🙂

Składniki na 4 porcje:
– 5 dużych lub 10 małych śliwek
– 1 jabłko
– 3 łyżki płatków owsianych (bezglutenowych)
– 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka wiórków kokosowych
– 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Śliwki i jabłka kroimy w drobną kostkę usuwając pestki i gniazdo nasienne. 1 łyżkę miodu łączymy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do owoców, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane owoce przekładamy do naczynek, w których będziemy je zapiekać. Płatki owsiane mieszamy z 1 łyżką miodu, oliwy i wiórkami kokosowymi. Taką kruszonką posypujemy owoce. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Możemy podać z jogurtem i płatkami migdałów.
Smacznego!


10 Replies to “Gorące śliwki pod kruszonką z kokosem”

  1. To musi obłędnie smakować 🙂

  2. Jak ja lubię takie desery, są pyszne 🙂

  3. Bo jedzenie powinno sprawiać przyjemność. Kochany gest z Twojej strony.
    Jak tylko zdobędę śliwki to robię to cudo.

  4. Pyszne desery na ciepło. Bardzo chętnie skosztowała bym 🙂

  5. Chętnie bym zjadła taki aromatyczny deserek 🙂

  6. Pychota, bardzo lubię Twoje pomysły. I bardzo ładne miseczki 🙂

  7. Po prostu ten deser jest moim faworytem.
    Nie znam go w tej wersji z kruszonką, choć gorące śliwki lubię.
    Jestem bardzo ciekawa.
    Pozdrawiam poniedziałkowo 🙂

  8. Mmm genialne! Zjadłabym 🙂

Dodaj komentarz