Jaglany „Michałek” bez pieczenia FIT


Wszystkiego najlepszego drodzy gentlemani! 🙂
Kobietki, chcecie sprawić swoim mężczyznom lub kolegom coś pysznego? Przygotujcie rewelacyjne ciasto jaglane, które przyrządzicie w mig! Pyszne, zdrowe i bardzo sycące ciasto bez dodatku cukru, bez pieczenia. Smakuje jeszcze lepiej w towarzystwie gorzkiej czekolady, masła orzechowego, orzeszków ziemnych i wiórków kokosowych. Czego chcieć więcej? 🙂 Do roboty!

Składniki na formę 20×25 cm:
– 2,5 szklanki mleka
– 200g kaszy jaglanej (2 woreczki)
– 200g masła orzechowego z kawałkami orzechów
– 150g mąki kokosowej
– 3 banany
– 2 łyżki kakao
– kilkanaście herbatników (można pominąć)
*opcjonalnie: można dosłodzić
*do dekoracji – roztopiona gorzka czekolada, masło orzechowe, orzeszki ziemne, wiórki kokosowe

Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy i umieszczamy w rondelku wraz z mlekiem. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości kaszy, od czasu do czasu mieszając. Kaszę chwilę studzimy. Jeszcze ciepłą kaszę umieszczamy w misie blendera wraz z kakao i bananami, miksujemy na gładko. Następnie dodajemy masło orzechowe i mąkę kokosową, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę o wielkości 20×25 cm wykładamy folią aluminiową. Tak przygotowaną formę wypełniamy masą jaglaną, dobrze dociskamy i wykładamy na wierzchu całymi herbatnikami, które będą stanowić spód. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Po ok. 30 minutach sprawdzamy, czy herbatniki są już miękkie. Jeśli tak – przekładamy ciasto do góry nogami i dekorujemy. Jeśli nie – wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!


18 Replies to “Jaglany „Michałek” bez pieczenia FIT”

  1. Na prawdę cudowny 🙂

  2. Ojoj ale pyszności, z chęcią bym zjadła teraz kawałek 🙂

  3. koniecznie spróbuję 🙂

  4. Znajdują się w nim wszystkie składniki, które lubię. Mniammm 🙂

  5. Wygląda obłędnie, zjadłabym tu i teraz 😀

  6. Dzień dobry,

    czy banany sa konieczne ?
    można je czymś zastąpić ?

    1. One świetnie zlepiają masę i pełnią rolę słodzika. Możesz spróbować użyć dobrze zredukowanego musu jabłkowego w ilości ok. 200g 🙂

  7. Super jutro zrobie! Wszystkie skladniki w domu, oprocz maki kokosowej. Czy mozna ja czyms zastapic albo pominac?:)

    1. Użyj wiórków kokosowych 🙂

  8. witam, ciasto wygląda obłędnie. czy masło orzechowe jest niezbędne? niestety mam uczulenie na orzechy 🙁

    1. Możesz użyć pasty kokosowej, aczkolwiek smak będzie zupełnie inny 🙂

  9. Czy z mlekiem roślinny będzie równie dobre ?

    1. Pewnie, że tak 🙂

  10. Ale mi narobiłaś ochoty!

  11. mam pytanie czy jak jest mąka kokosową nie trz eba tego piec👌😃

    1. Nie trzeba 🙂 mąka kokosowa to nic innego jak miąższ kokosa 🙂

Dodaj komentarz