Nektarynkowe crumble – deser idealny FIT

Za owocowe crumble zabierałam się już od dłuższego czasu, lecz ostatecznie owoce na nie przeznaczone trafiały do innych deserów, ciast, czy były po prostu zjadane. W końcu udało mi się je wykonać i jestem wręcz zachwycona, a jednocześnie zła, że zwlekałam z tym tak długo. Deser prosty, a jednocześnie tak wybitny w smaku, że muszę się z Wami nim podzielić! Gorące owoce pływające w kisielu z własnego soku, obsypane słodką kruszonką to istny raj dla zmysłów! Musicie tego spróbować, a zakochacie się tak samo bardzo w nim jak ja! Niskokaloryczny i jednocześnie bardzo sycący, jedna porcja to ok. 180kcal!

Składniki na 3 porcje:
– 2 nektarynki
– 1 banan
– 3 łyżki płatków owsianych (bezglutenowych)
– 2 łyżki wody
– 1 łyżka sezamu
– 1 łyżka płatków migdałowych
– 1 niepełna łyżka zimnego masła/oleju kokosowego
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– szczypta soli

*opcjonalnie: plasterki banana, miód lub syrop daktylowy do dekoracji

W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę cukru, sok z cytryny i wodę. Nektarynki i banana kroimy w kosteczkę, umieszczamy w misce z mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, obtaczając owoce mieszanką z mąką. Owoce przekładamy do kokilek/miseczek w których będą zapiekane. W osobnej miseczce mieszamy płatki owsiane, sezam, płatki migdałowe, 1 łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Dodajemy rozdrobnione zimne masło/olej kokosowy i ucieramy palcami, aż składniki zaczną się łączyć. Układamy na owocach. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż wierzch kruszonki ładnie się przyrumieni. Dekorujemy plasterkami banana i np. miodem lub syropem daktylowym. Zajadamy na gorąco!
Smacznego!

Komentarzy: 8

  1. Megly napisał: Odpowiedz

    Wydaje mi się, że to naprawdę idealna propozycja na śniadanie (i nie tylko!).
    Super! Oby takich przepisów jak najwięcej.
    Uwielbiam takie deserki na słodko.
    Pozdrawiam cieplutko 🙂

  2. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Dawno nie jadłam i nabrałam ochoty 😉

  3. Marzena napisał: Odpowiedz

    Uwielbiam takie desery, są pyszne 🙂

  4. wszystkie owoce pod kruszonką kocham 🙂

  5. Julita napisał: Odpowiedz

    Przepyszna propozycja :-). Trzeba koniecznie skorzystac z przepisu.

  6. crumble uwielbiam 🙂 muszę sobie zrobić w takiej uzdrowionej wersji 🙂

  7. Ania_S napisał: Odpowiedz

    Wygląda idealnie 🙂
    A jak patrzę na listę składników to wiem, że smakowało cudnie ;))

  8. Łączenie owoców z płatkami i nasionami, czy orzechami to jedno z moich ukochanych drugich śniadań. Smakowity przepis.

Dodaj komentarz