Jeżeli o smażonych pączkach możemy mówić, że są FIT, to te mogą zyskać takie miano. Mąka pszenna została zastąpiona mąką orkiszową, a cukier został zastąpiony erytrolem. Zdrowsza wersja tradycyjnych włoskich pączków już jest do Waszej dyspozycji, więc kupujcie składniki i bierzcie się do roboty! Na moim blogu znajdziecie kilka ciekawych propozycji na Tłusty Czwartek, który zbliża się wielkimi krokami, spróbujcie również:
– Orkiszowe pączki hiszpańskie z lukrem z ginem – orkiszowe churros
– Żytnie pączki serowe w 5 minut
– Pieczone FIT pączki z masłem orzechowym
– Odchudzone i błyskawiczne faworki
– Doughnuts – donuts – żytnie pieczone pączki z dziurką
Składniki:
– 250g ricotty
– 145g mąki orkiszowej 700
– 2 jajka
– 60g erytrolu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka wódki (opcjonalnie)
Dodatkowo: olej do smażenia, erytrol w pudrze
W misce łączymy ricottę z jajkami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, erytrol i opcjonalnie – wódkę, dokładnie mieszamy na gładką masę. Do szerokiego rondelka o grubym dnie wlewamy olej na wysokość ok. 4-5 cm. Podgrzewamy tłuszcz do 170 stopni (jeśli nie mamy termometru, odpowiednio rozgrzany olej poznamy po włożeniu do niego drewnianej łyżki – wokół będą tworzyć się bąbelki). Za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty formujemy kuleczki z ciasta (z ok. 1/2 łyżeczki porcji ciasta) i wrzucamy je na rozgrzany olej. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i oprószamy erytrolem w pudrze.
Smacznego!
Bardzo apetyczne, nie jadłam jeszcze pączków z ricottą 🙂
Wyglądają cudownie, ja również nie miałem okazji przetestować pączków z ricottą..
wyglądają pysznie