Twarogowe placuszki z ricottą i melisą ze śliwką

Niecały miesiąc temu miałam ogromną przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych on-line organizowanych przez markę Herbapol. Wraz z wieloma innymi, znanymi blogerami i dietetykami gotowaliśmy te same dania, w tym samym czasie, ale z różnych miejsc w Polsce. Oprócz wspólnego gotowania podejmowaliśmy tematy związane z tym jak łączyć składniki, by były smaczne i zdrowe. Wspólnie przygotowaliśmy między innymi te placuszki, które od razu skradły moje serce! Spróbujcie!

Składniki na 2-3 porcje:
– 200g mielonego twarogu
– 150g ricotty
– 100g mąki pszennej lub żytniej
– 2 jajka
– 1-2 śliwki
– 50ml BIO syropy malina Herbapol
– 30g masła
– 20g cukru pudru
– 1 saszetka BIO herbatki melisa Herbapol
– 1/4 pęczka świeżej mięty

Mielony twaróg mieszamy z jajkami i mąką na lekkie, puszyste ciasto. Dodajemy ricottę dokładnie mieszamy z cukrem pudrem i herbatką z melisy, odstawiamy. Śliwki kroimy w ćwiartki, wkładamy do miski i łączymy z syropem malinowym i rwanymi listkami mięty. Na patelni rozgrzewamy część masła i gdy lekko zacznie się pienić smażymy małe placuszki. Gdy na ich górze pojawią się bąbelki powietrza przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 30 sekund. Placuszki wykładamy na ręcznik papierowy, a następnie na talerz i podajemy z orzeźwiającymi śliwkami z miętą. 
Smacznego!

Dodaj komentarz