Pieczone FIT pączki z masłem orzechowym


Tłusty Czwartek już jutro! Jeżeli sumienie nie pozwala Wam na jutrzejszą rozpustę (tak jak i mi) zabierzcie się za przygotowanie pieczonych FIT pączków z masłem orzechowym! Oczywiście, wypełnienie możecie dobrać sobie sami i może być to Wasza ulubiona konfitura, czekolada, czy inny pyszny krem. Prostszego i bardziej odchudzonego przepisu na pączki już chyba nie znajdziecie, więc zabierajcie się do roboty! Jestem pewna, że zasmakują one Wam i Waszym najbliższym. Ja zaraz będę szykować trzecią porcję pączków, gdyż każda poprzednia znikała w mgnieniu oka 🙂
Zapraszam również do wypróbowania pieczonych pączków z dziurką i faworków z ciasta francuskiego!

Składniki na 10-16 pączków:
– 300g mąki pszennej typ 550
– 150ml letniej wody
– 25ml oleju
– 20g świeżych drożdży
– 2-3 łyżki cukru pudru + pół łyżeczki na zaczyn
– szczypta soli
– ciepłe mleko do posmarowania pączków
– cukier puder do obsypania
*na wypełnienie: masło orzechowe, konfitura, czekolada itp.

W dużej misce z letnią wodą, łączymy rozkruszone drożdże wraz z cukrem (pół łyżeczki). Mieszamy widelcem, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę, olej, cukier i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i ręką wyrabiamy na elastyczne, jednolite ciasto, tak by odchodziło od ręki i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30-60 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lekko obsypaną mąką. Ciasto dzielimy na pół, a z każdej połówki formujemy wałek i kroimy na 5-8 równych części (w zależności od tego, jak duże pączki chcemy uzyskać). Z każdej części tworzymy kulki, spłaszczamy i na każdą porcję nakładamy co najmniej łyżeczkę masła orzechowego, konfitury lub kostkę, dwie czekolady. Zlepiamy i formujemy pączki, układamy na blasze zlepieniem do dołu i przykrywamy ściereczką, by jeszcze nieco podrosły. Podrośnięte pączki smarujemy ciepłym mlekiem za pomocą silikonowego pędzelka i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone pączki oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!

Komentarzy: 18

  1. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Pieczony pączek to bułeczka drożdżowa ale i tak pyszna zwłaszcza z masłęm orzechowym 🙂

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Zgodzę się, aczkolwiek jest to świetna i zdrowsza alternatywa dla zwykłych pączków 🙂

  2. Joanna napisał: Odpowiedz

    Czy można użyć mąki pełnoziarnistej zamiast pszennej??

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Śmiało, lecz na pewno wyrosną nieco mniej 🙂

  3. Joanna napisał: Odpowiedz

    Czy można użyć mąki pełnoziarnistej zamiast pszennej?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Śmiało, lecz na pewno wyrosną nieco mniej 🙂

  4. Natalia napisał: Odpowiedz

    I to są pączki idealne dla mnie!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  5. Kasia napisał: Odpowiedz

    ależ smakowicie wyglądają 🙂 a czy myślisz, że do tego masła orzechowego można dodać trochę dżemu porzeczkowego? pozdrawiam!

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Jeżeli lubisz takie połączenie to śmiało! 🙂

  6. K napisał: Odpowiedz

    Kurczę, normalnie mi wyszły! Pierwsze ciasto drożdżowe, które rzeczywiście wyrosło <3

  7. Agnes napisał: Odpowiedz

    Twoje pączki wyszły idealnie, muszę sama spróbować 😉

  8. Canette napisał: Odpowiedz

    Masło orzechowe zawsze przykuje moją uwagę! Super połączenie 🙂

  9. Megly napisał: Odpowiedz

    Bardzo podoba mi się taka idea pączuchów 😉
    Sama za takimi przepadam, więc to moja bajka.
    Zdrowo i pysznie nie tylko w Tłusty Czwartek.
    Pozdrawiam serdecznie! Buziaki 🙂

  10. Piękne! I jeszcze z masłem orzechowym…cudowna rozpusta! 🙂

  11. Aneta napisał: Odpowiedz

    Paczki bardzo dobre w dniu upieczenia, ale na następny dzień bardzo suche i takie twardawe się zrobily. Jest jakiś sposób aby takie nie były?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Pączki na ogół je się w dniu usmażenia/upieczenia 🙂 ale można poprawić ich świeżość skrapiając je delikatnie wodą i podpiekając chwilę w nagrzanym piekarniku 🙂

  12. pati napisał: Odpowiedz

    czy może być mąka typ 450 ? 🙂

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Jasne 🙂

Dodaj komentarz