Orkiszowe pączki hiszpańskie z lukrem z ginem – orkiszowe churros

Z racji tego, że za parę dni będziemy świętować Tłusty Czwartek nie może zabraknąć przepisu na kultowe hiszpańskie churros w postaci gniazdek. Osobiście uwielbiam zajadać się nimi podczas wakacji w Hiszpanii i zazwyczaj spożywam je wtedy z płynną czekoladą. Ja, zamiast czekolady użyłam lukru na bazie ginu i erytrolu, dzięki któremu słodycz ta, osiągnęła zupełnie inny wymiar. Moje wydanie jest w nieco zdrowszej wersji, bo z mąką orkiszową i bez dodatku cukru w cieście. Dacie się skusić? 🙂
Z przepisu wychodzi ok. 20-22 małych sztuk.

Składniki na ciasto:
– 250ml wody
– 200g mąki orkiszowej typ 700
– 100g masła
– 4 jajka
– szczypta soli
Składniki na lukier:
– 150g cukru pudru/erytrolu w pudrze
– 40ml ginu
Dodatkowo: 1l oleju

PĄCZKI: W średnim garnku zagotowujemy wodę wodę. Dodajemy sól i pokrojone na kawałki masło, przez kilka minut podgrzewamy cały czas mieszając. Dodajemy mąkę i mieszając energicznie drewnianą łyżką gotujemy masę przez kilka minut. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i stanie się zbite, odstawiamy je z ognia i przekładamy do dużej miski. Studzimy ok. 1,5h. Po ostygnięciu dodajemy do ciasta po jednym jajku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się kremowe i jednolite. W garnku podgrzewamy tłuszcz do 170 stopni (jeśli nie mamy termometru, odpowiednio rozgrzany olej poznamy po włożeniu do niego drewnianej łyżki – wokół drewnianego narzędzia będą tworzyć się bąbelki). Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia i za pomocą pędzelka smarujemy jego powierzchnię olejem. Z ciasta wyciskamy na papierze gniazdka (Ø ok. 8 cm), robiąc podwójne okręgi (jeden na drugim). Nożyczkami wycinamy z papieru kwadraty, tak by każdy pączek znajdował się na jednym kwadracie. Pączki ostrożnie kładziemy papierem do góry na gorący olej. Po ok. 5s papier zacznie odchodzić od pączków, wtedy ostrożnie wyciągamy go za pomocą szczypców kuchennych. Pączki smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor (ok. 4 min). Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na papierowe ręczniki.
LUKIER: Do małego rondelka wlewamy gin i wsypujemy cukier puder. Ciągle mieszając, chwilę podgrzewamy lukier tak, by łatwo było moczyć w nim pączki.
Upieczone i odsączone z tłuszczu pączki zanurzamy w lukrze lub smarujemy pędzelkiem.
Smacznego!

Przepis na Thermomix:
1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy masło i sól, gotujemy 4 min/100°C/obr. 1.
2. Dodajemy mąkę, mieszamy 30 s/obr. 3. Ciasto pozostawiamy w naczyniu miksującym do ostudzenia (ok. 1 godz. 30 min).
3. Zawartość naczynia miksującego mieszamy 1 min 30 s/obr. 3, w tym czasie stopniowo dodajemy jajka przez otwór w pokrywie naczynia miksującego. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Myjemy i osuszamy naczynie miksujące.
4. Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia i za pomocą pędzelka smarujemy jego powierzchnię olejem. Z ciasta wyciskamy na papierze gniazdka (Ø ok. 8 cm), robiąc podwójne okręgi (jeden na drugim). Nożyczkami wycinamy z papieru kwadraty, tak by każdy pączek znajdował się na jednym kwadracie.
5. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Pączki ostrożnie kładziemy papierem do góry na gorący olej. Po ok. 5 s papier zacznie odchodzić od pączków, należy go wtedy ostrożnie wyciągnąć za pomocą szczypców kuchennych. Pączki smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor (ok. 4 min). Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na papierowe ręczniki.
6. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypujemy cukier puder i dodajemy rum, podgrzewając 3 min/50°C/obr. 2. Lukier przelewamy do innego naczynia i za pomocą pędzelka posmarować nim pączki lub zamaczamy pączki w lukrze.
Smacznego!

Dodaj komentarz