Odrywany chlebek drożdżowy z ziołowym masłem


Pierwszy raz takiego chlebka, spróbowałam u mojej kochanej babci. Robi się go błyskawicznie szybko i jeszcze szybciej znika ze stołu! Pobija nawet bagietki z masłem czosnkowym! Prosty, smaczny, idealny na imprezy. Jeżeli nie zawsze udawało Ci się ciasto drożdżowe.. zapewniam, że z tego przepisu uda Ci się na 100%! Do dzieła 🙂

Składniki na ciasto drożdżowe:
– 300 g mąki pszennej
– 150 g letniej wody
– 25ml oleju
– 20 g drożdży
– pół łyżeczki cukru
– szczypta soli

Składniki na masło ziołowe:
 – 60g miękkiego masła
– 1 cebulka
– 2 garści liści bazylii i natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– pół łyżeczki soli

W dużej misce z letnią wodą, łączymy rozkruszone drożdże wraz z cukrem. Mieszamy widelcem, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę, olej i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i ręką wyrabiamy na elastyczne, jednolite ciasto, tak by odchodziło od ręki i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe. Cebulkę i zioła drobno siekamy lub rozdrabiamy w malakserze. Mieszamy z masłem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy za pomocą wałka. Silikonowym pędzelkiem smarujemy ciasto masłem ziołowym i kroimy w długie, w miarę równe pasy. Każdy pas zawijamy w harmonijkę i umieszczamy w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Resztą masła smarujemy wierzch ciasta i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut.
Smacznego!

Przepis na Thermomix:
1. Do naczynia wkładamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy  3 min/Interwał. Ciasto przekładamy do innego naczynia.
2. Do czystego naczynia wkładamy zioła, czosnek, przekrojoną cebulę i miksujemy 10s/obr. 5.
3. Dodajemy masło oraz sól i mieszamy 25 s/obr.6.
4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy za pomocą wałka. Silikonowym pędzelkiem smarujemy ciasto masłem ziołowym i kroimy w długie, w miarę równe pasy. Każdy pas zawijamy w harmonijkę i umieszczamy w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Resztą masła smarujemy wierzch ciasta i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut.
Smacznego!

11 Replies to “Odrywany chlebek drożdżowy z ziołowym masłem”

  1. Mogę oderwać kawałek na śniadanie? 😀 Wygląda przesmacznie! 🙂

  2. Musi być bardzo smaczne.
    Z chęcią bym zjadła.
    Ciocia robi coś podobnego.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  3. Mmm coś dla mnie! Uwielbiam taki smakowy chlebek 🙂
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  4. Ciasto drożdżowe samo w sobie extra ale że drożdże zjadają cukier dostałabym go więcej 3 łyżeczki.1 do zaczynu a 2 pozostałe do ciasta.Polecam.Robi się szybko i smakuje obłędnie.Moja młodsza pociecha zjadła.w mgnienia oku.?

  5. Witam 😉 Dobrze byloby gdyby pod przepisem podawała Pani kalorycznosc,wtedy byloby latwiej oszacowac ile mozna zjesc jesli ktos liczy kalorie 😉 Pozdrawiam

  6. Co znaczy zawinąć w harmonijkę?

    1. Czy za dziecka składałeś/łaś kartkę w harmonijkę? To właśnie w ten sposób. Raz zaginasz w jedną stronę, raz w drugą… i tak w kółko 🙂 Ale jak złożysz nieschludnie, po swojemu, tak jak będziesz uważać, że będzie dobrze to na pewno też wyjdzie 🙂

  7. Cebulka tontaka surowa?

    1. Tak, surowa 🙂

  8. Wyjdzie z mąką orkiszową?

    1. Zależy jakiego typu 🙂 Im niższy typ, tym dla drożdżowego lepiej 🙂

Dodaj komentarz