Pulpeciki ziołowe w sosie pomidorowym z cukinią FIT

Dziś mam dla Was przepis na pyszny i zdrowy przepis na obiad, gdyż moją propozycję na pulpeciki przygotowuje się gotując je na parze. Dzięki tej metodzie uzyskujemy potrawę o mniejszej zawartości tłuszczu, a przy okazji zachowując maksimum smaku z największą możliwą zawartością witamin i składników mineralnych. Pycha! Przepis na 4-6 porcji.

Składniki na pulpeciki:
– 400g mięsa mielonego wołowego lub z indyka
– 80ml mleka
– 1,5 kromki czerstwego chleba
– 2 jajka
– kilka gałązek natki pietruszki
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta świeżo mielonego pieprzu
Składniki na sos pomidorowy:
– 500g przecieru pomidorowego
– 1 mała cukinia (opcjonalnie)
– 1 mała cebula
– 1 łyżka oliwy
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz

PULPECIKI: Chleb kroimy na kawałki i namaczamy w mleku. Mięso mieszamy z jajkami, solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśnięty z nadmiaru mleka chleb (mleko wylewamy). Masę dokładnie mieszamy i tworzymy dłońmi okrągłe pulpeciki. Do głębokiego garnka wlewamy wodę do poziomu +/- 2 cm i wkładamy nakładkę do gotowania na parze z pulpetami. Kotlety gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 20 min, w zależności od ich wielkości.
SOS POMIDOROWY: Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. W rondelku na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię, gniazda nasienne z cukinii, przecier pomidorowy, sól, pieprz. Gotujemy, aż sos zredukuje swoją objętość (ok. 10-15 minut).
Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Smacznego!

Przepis na Thermomix:
Pulpety:
1. Natłuszczamy olejem dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy, odstawiamy.
2. W misce, chleb namaczamy w mleku.
3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy natkę pietruszki i czosnek, rozdrobniamy 5 s/obr. 7. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Odciskamy chleb z nadmiaru mleka, odstawiamy, mleko wylewamy.
4. Do naczynia miksującego dodajemy odciśnięty chleb, mięso, jajka, sól i pieprz, mieszamy 10 s/obr. 5. Przekładamy do innego naczynia.
5. Dłońmi posmarowanymi olejem formujemy nieduże pulpety (Ø 4 cm), układamy je w przygotowanej wcześniej przystawce Varoma, odstawiamy.
Sos pomidorowy:
1. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek, cebulę, dodajemy oliwę, rozdrabniamy 5 s/obr. 7, następnie dusimy 3 min/120°C/obr. 1.
2. Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę cukinię, sól i pieprz. Nakładamy przystawkę Varoma, gotujemy na parze 20 min/Varoma/obr. 1.
3. Pulpety w sosie pomidorowym podajemy bezpośrednio po przygotowaniu, z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

5 Replies to “Pulpeciki ziołowe w sosie pomidorowym z cukinią FIT”

  1. My uwielbiamy pulpeciki, a moje dziecko za nimi szaleje..?

  2. Jestem obecnie ba diecie tak więc często szukam dla siebie prostych i jednoczesnie niskokalorycznych dań. Nie jest to jednak dieta silnie restrykcyjna – staram się aby dania jakie wybieram zawierały w sobie wszystkie wartości odżywcze.

    Dzisiaj zastanawiałam się nad obiadkiem jaki przygotuję i wezmę poważnie pod uwagę te klopsiki, szczególnie, ze wiekszość składników mam u siebie w domu ( będę musiała dokupić jedynie mięsko)

    Czekam jeszcze na blogu na kilka propozycji sniadaniowych 🙂

  3. Witajac pania serdecznie chcialam podziekowac za wspaniale przepisy .Zpisalam sobie pare ,nie widzialam wczesniej tej stronki a bardzo lubie sprawy kulinarne ….Mam sporo zeszytow zapisanych jak nie mialam jeszcze komputera .Nawet dawno dawno pare lat do tylu jak byl program z SIOSTRA LONGINA ….Pozdrawiam w Nowym zdrowszym Roczku 2020 ….Irena

    1. Dziękuję pięknie i pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz