Szarlotki i serniki to moje ulubione ciasta. Tym razem chciałabym przedstawić Wam rewelacyjny przepis na pełnoziarnistą szarlotkę, pełną jabłek z dodatkiem wanilii. Podana na ciepło, z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych smakuje wybitnie smacznie – musicie spróbować! Polecam również wypróbować szarlotkę z ciasta filo, szarlotkę jaglaną oraz owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu! Do dzieła 🙂
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 21 cm):
– 310g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być żytnia, orkiszowa)
– 100g oleju
– 3 jajka
– 3 łyżki ksylitolu/cukru
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– ziarenka z laski wanilii
Dodatkowo:
– 500-900g jabłek
– 3-4 łyżki ksylitolu/cukru
– 1 łyżka cynamonu
– cukier puder/ksylitol w pudrze
Składniki na ciasto dokładnie ze sobą łączymy i dzielimy na trzy części. Wszystkie wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na ósemki, a ósemki na cienkie plasterki. Pokrojone lub starte jabłka umieszczamy na suchej patelni i dusimy z dodatkiem ksylitolu/cukru i cynamonu. Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy olejem. Pierwszą częścią wykładamy spód, drugą boki. Na tak przygotowany spód przekładamy przygotowane jabłka. Trzecią część rozwałkowujemy i tniemy nożem na paski, które układamy w kratę na wierzchu ciasta. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 40-45 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub ksylitolem w pudrze.
Smacznego!
Ja również kocham szarlotkę i sernik, ale do tego trio doliczam jeszcze brownie! 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Faktycznie! O nim całkowicie zapomniałam, a też uwielbiam! 🙂
Dawno Cię tutaj nie było! 🙂 Świetny przepis, na pewno wypróbuję. Szkoda, że nie dodajesz przepisów częściej… 😉
Idealna szarlotka 🙂
Zrobilam pyszna
Jeśli chce zrobić ciasto w tortownicy 26cm, to wystarczy że podwoję porcje składników? Pozdrawiam ?
Bardziej zrobiłabym składniki x 1,5 🙂 ale możesz zrobić również z podanych proporcji, ale ciasto będzie odpowiednio niższe. Pozdrawiam!
Szarlotka wyszła rewelacyjna ??? dziękuję za przepis!!