Najlepsze owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu

Ciasto jabłkowe
Trochę mnie tutaj nie było.. wiele zaliczeń, egzaminów i innych obowiązków, zmusiło mnie do małej przerwy. Całe szczęście połowa już za mną, wszystko zdane i teraz będzie już tylko z górki. W związku z tym, że chyba najgorsze już za mną, a dzisiaj mam zamiar świętować, chciałabym podzielić się z Wami NAJLEPSZYM przepisem na ciasto jabłkowe. Poważnie, nie znam lepszego. Wystarczy szybko obrać i pokroić jabłka, wymieszać składniki na ciasto i gotowe! W cieście nie ma ani grama dodanego tłuszczu, nie ma ogromnych ilości cukru, a wykona je każdy. Do roboty! 🙂

Składniki na formę o średnicy 21cm:
– 800-1000g jabłek
– 220g mąki owsianej (bezglutenowej)
– 4 jajka
– 3-4 łyżki ksylitolu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
– laska wanilii

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Jajka ucieramy z ksylitolem i wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii na jasną masę. Do otrzymanej masy dodajemy mąkę z proszkiem i starannie mieszamy. Tortownicę natłuszczamy. Na dno formy wykładamy tyle ciasta (mniej więcej połowę), by dno było przykryte. Na pierwszą warstwę układamy połowę jabłek i delikatnie dociskamy. Następnie wylewamy resztę ciasta i na wierzch pozostałe jabłka, delikatnie dociskamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 40 minut. Na końcu możemy posypać ksylitolem w pudrze.
Smacznego!

Ciasto jabłkowe2

Ciasto jabłkowe3

Ciasto jabłkowe4

Komentarzy: 20

  1. w takim razie zapisuję do wypróbowania! 🙂 mam słabość do ciast z jabłkami, a tak mało składników i dużo zdrowsze 🙂 zastanawia mnie tylko czy ciasto nie jest za suche? z drugiej strony wilgoć trochę chłonie od jabłek 🙂

  2. Natalie napisał: Odpowiedz

    Ślina leci na sam widok! 🙂

  3. Anonim napisał: Odpowiedz

    Przepis super, ale może warto byłoby umieszczać wartości odzywcze przy każdym przepisie?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      W razie możliwości postaram się dodawać wartości odżywcze przy każdym przepisie 🙂

  4. Marta napisał: Odpowiedz

    Jaki rozmiar tortownicy ?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      O średnicy 21 cm 🙂

  5. Megly napisał: Odpowiedz

    Coś dla mojego Taty! On uwielbia ciasta z jabłkami 🙂 Zresztą ja też lubię, oj lubię. Super propozycję przygotowałaś. Pysznie to wygląda.
    No i porcja taka solidna.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  6. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Bez próbowania wiem, ze ono jest najlepsze bo tak właśnie wygląda 🙂

    PS Powodzenia na egzaminach – zaliczonych sesji, samych 5 a po zasłużonego, długiego i udanego wypoczynku 🙂 Trzymaj się 😉

  7. mlodakk napisał: Odpowiedz

    Wspaniale ciacho , ja już nie mogę się doczekać kiedy wreszcie będę mogła takie zjeść

  8. Dominika napisał: Odpowiedz

    no i mamy coś dla insulinoopornych 🙂 uwielbiam Cię za to 🙂 na Boże Narodzenie zrobiłam sobie tofurniczka z mango z Twojego przepisu,był pycha 🙂

  9. Zdrowe i pyszne !

  10. KreoVita napisał: Odpowiedz

    Bardzo apetycznie wygląda to Twoje ciasto, aż chciałoby się zjeść:)

  11. EwaM napisał: Odpowiedz

    Wczoraj zrobiłam to ciasto. Smak jest naprawdę bardzo dobry. Mam jedynie jedno ale…
    Po połączeniu mąki owsianej z masą jajeczną ciasto zrobiło się bardzo „stałe” i kwestia ” wylać ciasto ” nie wchodziła w grę. Jednak nie był to dla mnie duży problem. Napewno wrócę jeszcze do tego przepisu ale z małymi modyfikacjami jak np dodatek orzechów 😉

  12. iwona napisał: Odpowiedz

    a mąka żytnia lub kukurydziana mogłaby być?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Mąka żytnia jak najbardziej, aczkolwiek z kukurydzianą nie byłabym taka pewna, ciasto mogłoby się słabo skleić i sypać 🙂

  13. Anonim napisał: Odpowiedz

    czy moze byc maka jaglana?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Obawiam się, że ciasto może wyjść za suche i za sypkie. 🙁

  14. ruda napisał: Odpowiedz

    czy maka jaglana moze być?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Obawiam się, że ciasto może wyjść za suche i za sypkie. 🙁

  15. Weronika napisał: Odpowiedz

    Zrobiłam dzisiaj to ciasto, ale w formie do tarty i… jest przepyszne! 😀

Dodaj komentarz