Najlepsze owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu

Ciasto jabłkowe
Trochę mnie tutaj nie było.. wiele zaliczeń, egzaminów i innych obowiązków, zmusiło mnie do małej przerwy. Całe szczęście połowa już za mną, wszystko zdane i teraz będzie już tylko z górki. W związku z tym, że chyba najgorsze już za mną, a dzisiaj mam zamiar świętować, chciałabym podzielić się z Wami NAJLEPSZYM przepisem na ciasto jabłkowe. Poważnie, nie znam lepszego. Wystarczy szybko obrać i pokroić jabłka, wymieszać składniki na ciasto i gotowe! W cieście nie ma ani grama dodanego tłuszczu, nie ma ogromnych ilości cukru, a wykona je każdy. Do roboty! 🙂

Składniki na formę o średnicy 21cm:
– 800-1000g jabłek
– 220g mąki owsianej (bezglutenowej)
– 4 jajka
– 3-4 łyżki ksylitolu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
– laska wanilii

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Jajka ucieramy z ksylitolem i wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii na jasną masę. Do otrzymanej masy dodajemy mąkę z proszkiem i starannie mieszamy. Tortownicę natłuszczamy. Na dno formy wykładamy tyle ciasta (mniej więcej połowę), by dno było przykryte. Na pierwszą warstwę układamy połowę jabłek i delikatnie dociskamy. Następnie wylewamy resztę ciasta i na wierzch pozostałe jabłka, delikatnie dociskamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 40 minut. Na końcu możemy posypać ksylitolem w pudrze.
Smacznego!

Ciasto jabłkowe2

Ciasto jabłkowe3

Ciasto jabłkowe4

Komentarzy: 26

  1. w takim razie zapisuję do wypróbowania! 🙂 mam słabość do ciast z jabłkami, a tak mało składników i dużo zdrowsze 🙂 zastanawia mnie tylko czy ciasto nie jest za suche? z drugiej strony wilgoć trochę chłonie od jabłek 🙂

  2. Natalie napisał: Odpowiedz

    Ślina leci na sam widok! 🙂

  3. Anonim napisał: Odpowiedz

    Przepis super, ale może warto byłoby umieszczać wartości odzywcze przy każdym przepisie?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      W razie możliwości postaram się dodawać wartości odżywcze przy każdym przepisie 🙂

  4. Marta napisał: Odpowiedz

    Jaki rozmiar tortownicy ?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      O średnicy 21 cm 🙂

  5. Megly napisał: Odpowiedz

    Coś dla mojego Taty! On uwielbia ciasta z jabłkami 🙂 Zresztą ja też lubię, oj lubię. Super propozycję przygotowałaś. Pysznie to wygląda.
    No i porcja taka solidna.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  6. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Bez próbowania wiem, ze ono jest najlepsze bo tak właśnie wygląda 🙂

    PS Powodzenia na egzaminach – zaliczonych sesji, samych 5 a po zasłużonego, długiego i udanego wypoczynku 🙂 Trzymaj się 😉

  7. mlodakk napisał: Odpowiedz

    Wspaniale ciacho , ja już nie mogę się doczekać kiedy wreszcie będę mogła takie zjeść

  8. Dominika napisał: Odpowiedz

    no i mamy coś dla insulinoopornych 🙂 uwielbiam Cię za to 🙂 na Boże Narodzenie zrobiłam sobie tofurniczka z mango z Twojego przepisu,był pycha 🙂

  9. Zdrowe i pyszne !

  10. KreoVita napisał: Odpowiedz

    Bardzo apetycznie wygląda to Twoje ciasto, aż chciałoby się zjeść:)

  11. EwaM napisał: Odpowiedz

    Wczoraj zrobiłam to ciasto. Smak jest naprawdę bardzo dobry. Mam jedynie jedno ale…
    Po połączeniu mąki owsianej z masą jajeczną ciasto zrobiło się bardzo „stałe” i kwestia ” wylać ciasto ” nie wchodziła w grę. Jednak nie był to dla mnie duży problem. Napewno wrócę jeszcze do tego przepisu ale z małymi modyfikacjami jak np dodatek orzechów 😉

  12. iwona napisał: Odpowiedz

    a mąka żytnia lub kukurydziana mogłaby być?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Mąka żytnia jak najbardziej, aczkolwiek z kukurydzianą nie byłabym taka pewna, ciasto mogłoby się słabo skleić i sypać 🙂

  13. Anonim napisał: Odpowiedz

    czy moze byc maka jaglana?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Obawiam się, że ciasto może wyjść za suche i za sypkie. 🙁

  14. ruda napisał: Odpowiedz

    czy maka jaglana moze być?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Obawiam się, że ciasto może wyjść za suche i za sypkie. 🙁

  15. Weronika napisał: Odpowiedz

    Zrobiłam dzisiaj to ciasto, ale w formie do tarty i… jest przepyszne! 😀

  16. Klaudia napisał: Odpowiedz

    Witam 🙂
    Spodobało mi się to ciasto tylko niestety nie wyszło tak jak na zdjęciach…dlatego chciałabym zapytać czy zmiksowanie jajek z syropem daktylowym zamiast ksylitolem mogło wpłynąć na konsystencję ciasta? bo wyszło mi takie troszkę twarde…a może to wina piekarnika, bo są różne piekarniki. No i nie dodałam jabłek, bo wtedy akurat ich nie miałam. Proszę o odpowiedź 🙂

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Hej!
      Bardzo możliwe, że to właśnie syrop zawinił, gdyż one pod wpływem temperatury, zachowują się inaczej niż typowy cukier, czy ksylitol. Ciasto te, robiłam już w kilku piekarnikach i zawsze wychodziło takie samo, więc to raczej nie jego wina. Poza tym, obecność jabłek jest tutaj dość ważna, gdyż rewelacyjnie zwilża całe ciasto i powoduje, że jest ono miękkie i sporych rozmiarów. Pozdrawiam 🙂

  17. Klaudia napisał: Odpowiedz

    Witam,
    Spodobało mi się to ciasto i je zrobiłam ale troszkę inaczej i dlatego ciasto nie wyszło tak jak na zdjęciach… chciałabym zapytać czy to, że zmiksowałam jajka z syropem daktylowym zamiast ksylitolem mogło wpłynąć na konsystencję ciasta? No i ciasto wyszło trochę twarde.. czy to mogła być wina piekarnika? różne są piekarniki. Nie dodałam też wtedy jabłek, bo akurat ich nie miałam, ale nie sądzę, żeby to była główna przyczyna problemu, Proszę o odpowiedź

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Hej!
      Bardzo możliwe, że to właśnie syrop zawinił, gdyż one pod wpływem temperatury, zachowują się inaczej niż typowy cukier, czy ksylitol. Ciasto te, robiłam już w kilku piekarnikach i zawsze wychodziło takie samo, więc to raczej nie jego wina. Poza tym, obecność jabłek jest tutaj dość ważna, gdyż rewelacyjnie zwilża całe ciasto i powoduje, że jest ono miękkie i sporych rozmiarów. Pozdrawiam 🙂

  18. Paulina napisał: Odpowiedz

    Zrobiłam wczoraj. Wyszło pyszne:) ja użyłam mąkę orkiszową i wyszło genialnie:)
    Pozdrawiam

  19. Dominika napisał: Odpowiedz

    Robilam, wyszedł przepyszny! Przepis cudo! Dziękuje 😘

Dodaj komentarz