Najlepsze owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu

Ciasto jabłkowe
Trochę mnie tutaj nie było.. wiele zaliczeń, egzaminów i innych obowiązków, zmusiło mnie do małej przerwy. Całe szczęście połowa już za mną, wszystko zdane i teraz będzie już tylko z górki. W związku z tym, że chyba najgorsze już za mną, a dzisiaj mam zamiar świętować, chciałabym podzielić się z Wami NAJLEPSZYM przepisem na ciasto jabłkowe. Poważnie, nie znam lepszego. Wystarczy szybko obrać i pokroić jabłka, wymieszać składniki na ciasto i gotowe! W cieście nie ma ani grama dodanego tłuszczu, nie ma ogromnych ilości cukru, a wykona je każdy. Do roboty! 🙂

Składniki na formę o średnicy 21cm:
– 800-1000g jabłek
– 220g mąki owsianej (bezglutenowej)
– 4 jajka
– 3-4 łyżki ksylitolu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
– laska wanilii

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Jajka ucieramy z ksylitolem i wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii na jasną masę. Do otrzymanej masy dodajemy mąkę z proszkiem i starannie mieszamy. Tortownicę natłuszczamy. Na dno formy wykładamy tyle ciasta (mniej więcej połowę), by dno było przykryte. Na pierwszą warstwę układamy połowę jabłek i delikatnie dociskamy. Następnie wylewamy resztę ciasta i na wierzch pozostałe jabłka, delikatnie dociskamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 40 minut. Na końcu możemy posypać ksylitolem w pudrze.
Smacznego!

Ciasto jabłkowe2

Ciasto jabłkowe3

Ciasto jabłkowe4

37 Replies to “Najlepsze owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu”

  1. w takim razie zapisuję do wypróbowania! 🙂 mam słabość do ciast z jabłkami, a tak mało składników i dużo zdrowsze 🙂 zastanawia mnie tylko czy ciasto nie jest za suche? z drugiej strony wilgoć trochę chłonie od jabłek 🙂

  2. Ślina leci na sam widok! 🙂

  3. Przepis super, ale może warto byłoby umieszczać wartości odzywcze przy każdym przepisie?

    1. W razie możliwości postaram się dodawać wartości odżywcze przy każdym przepisie 🙂

  4. Jaki rozmiar tortownicy ?

    1. O średnicy 21 cm 🙂

  5. Coś dla mojego Taty! On uwielbia ciasta z jabłkami 🙂 Zresztą ja też lubię, oj lubię. Super propozycję przygotowałaś. Pysznie to wygląda.
    No i porcja taka solidna.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

    1. A może być inna maka np. Orkiszowa?

      1. Oczywiście! 🙂

  6. Bez próbowania wiem, ze ono jest najlepsze bo tak właśnie wygląda 🙂

    PS Powodzenia na egzaminach – zaliczonych sesji, samych 5 a po zasłużonego, długiego i udanego wypoczynku 🙂 Trzymaj się 😉

  7. Wspaniale ciacho , ja już nie mogę się doczekać kiedy wreszcie będę mogła takie zjeść

  8. no i mamy coś dla insulinoopornych 🙂 uwielbiam Cię za to 🙂 na Boże Narodzenie zrobiłam sobie tofurniczka z mango z Twojego przepisu,był pycha 🙂

  9. Bardzo apetycznie wygląda to Twoje ciasto, aż chciałoby się zjeść:)

  10. Wczoraj zrobiłam to ciasto. Smak jest naprawdę bardzo dobry. Mam jedynie jedno ale…
    Po połączeniu mąki owsianej z masą jajeczną ciasto zrobiło się bardzo „stałe” i kwestia ” wylać ciasto ” nie wchodziła w grę. Jednak nie był to dla mnie duży problem. Napewno wrócę jeszcze do tego przepisu ale z małymi modyfikacjami jak np dodatek orzechów 😉

  11. a mąka żytnia lub kukurydziana mogłaby być?

    1. Mąka żytnia jak najbardziej, aczkolwiek z kukurydzianą nie byłabym taka pewna, ciasto mogłoby się słabo skleić i sypać 🙂

  12. czy moze byc maka jaglana?

    1. Obawiam się, że ciasto może wyjść za suche i za sypkie. 🙁

  13. czy maka jaglana moze być?

    1. Obawiam się, że ciasto może wyjść za suche i za sypkie. 🙁

  14. Zrobiłam dzisiaj to ciasto, ale w formie do tarty i… jest przepyszne! 😀

  15. Witam 🙂
    Spodobało mi się to ciasto tylko niestety nie wyszło tak jak na zdjęciach…dlatego chciałabym zapytać czy zmiksowanie jajek z syropem daktylowym zamiast ksylitolem mogło wpłynąć na konsystencję ciasta? bo wyszło mi takie troszkę twarde…a może to wina piekarnika, bo są różne piekarniki. No i nie dodałam jabłek, bo wtedy akurat ich nie miałam. Proszę o odpowiedź 🙂

    1. Martyna Jacko says: Odpowiedz

      Hej!
      Bardzo możliwe, że to właśnie syrop zawinił, gdyż one pod wpływem temperatury, zachowują się inaczej niż typowy cukier, czy ksylitol. Ciasto te, robiłam już w kilku piekarnikach i zawsze wychodziło takie samo, więc to raczej nie jego wina. Poza tym, obecność jabłek jest tutaj dość ważna, gdyż rewelacyjnie zwilża całe ciasto i powoduje, że jest ono miękkie i sporych rozmiarów. Pozdrawiam 🙂

  16. Witam,
    Spodobało mi się to ciasto i je zrobiłam ale troszkę inaczej i dlatego ciasto nie wyszło tak jak na zdjęciach… chciałabym zapytać czy to, że zmiksowałam jajka z syropem daktylowym zamiast ksylitolem mogło wpłynąć na konsystencję ciasta? No i ciasto wyszło trochę twarde.. czy to mogła być wina piekarnika? różne są piekarniki. Nie dodałam też wtedy jabłek, bo akurat ich nie miałam, ale nie sądzę, żeby to była główna przyczyna problemu, Proszę o odpowiedź

    1. Martyna Jacko says: Odpowiedz

      Hej!
      Bardzo możliwe, że to właśnie syrop zawinił, gdyż one pod wpływem temperatury, zachowują się inaczej niż typowy cukier, czy ksylitol. Ciasto te, robiłam już w kilku piekarnikach i zawsze wychodziło takie samo, więc to raczej nie jego wina. Poza tym, obecność jabłek jest tutaj dość ważna, gdyż rewelacyjnie zwilża całe ciasto i powoduje, że jest ono miękkie i sporych rozmiarów. Pozdrawiam 🙂

  17. Zrobiłam wczoraj. Wyszło pyszne:) ja użyłam mąkę orkiszową i wyszło genialnie:)
    Pozdrawiam

  18. Robilam, wyszedł przepyszny! Przepis cudo! Dziękuje 😘

  19. Zakochałam się w tym przepisie. Zaczynam nowe życie z zdrowym odżywianiem – to jest moje pierwsze fit ciacho. Gratulacje dla autorki. Na pewno będę tu częstym gościem a ciasto podbije serca tak że w mojej rodzinie. 🙂

    1. Bardzo się cieszę, dziękuję i zapraszam do próbowania kolejnych przepisów! 🙂

  20. Czy zamiast jabłek można użyć truskawek i rabarbaru? Czy może wpłynąć to na pieczenie?

    1. Niestety nigdy nie próbowałam… a nie chciałabym wprowadzać Ciebie w błąd 🙂

  21. Witaj. Czy można zmieszać pół na pół mąkę owsianą ze zmielonymi ziarnami konopi? Mają mniej węglowodanów niż owsiana

    1. Niestety nigdy nie próbowałam, nie wiem czy by wyszło 🙁

  22. Czy można zmiksować jajka ze słodzikiem czy raczej ucierać?

    1. Można zmiksować 🙂

  23. Bomba! Właśnie jem, jeszcze ciepłe. Pychota

Dodaj komentarz