Jestem ciekawa ilu z Was zna prawdziwy smak ziemniaka pieczonego w ognisku? Byłam pewna, że ten smak jest nie do odtworzenia. Jednak po spróbowaniu przepisu, który od dłuższego czasu krąży w internecie stwierdziłam, że to jest to! Młode ziemniaczki uwielbiam w każdej postaci, gotowane, miażdżone, z grilla, czy na szaszłyku, ale te na wzór pieczonych w ognisku to istna petarda! 🙂
Przepis na 4-6 porcji. Przy podziale na 4 porcje, jedna to ok. 207kcal, B: 5,5g, T: 0,3g, W: 48,2g.
Polecam spróbować innych ziemniaczanych propozycji:
– pieczone ziemniaki – półksiężyce z ziemniaków z sosem curry
– szaszłyki z młodych ziemniaków z sosem tzatziki
– odtłuszczone frytki z ziemniaków
– ofenkartoffeln, pyry z gzikiem, czyli pieczone ziemniaki z twarożkiem
Składniki:
– 1kg młodych ziemniaków
– 50g mąki pszennej
– 15g soli
– 1 łyżeczka papryki wędzonej (opcjonalnie)
W szerokiej miseczce łączymy mąkę z solą i papryką wędzoną. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, ale nie obieramy. Jeszcze mokre obtaczamy w mieszance z mąką i umieszczamy w brytfance. Pieczemy 50-60 minut w 190 stopniach.
Smacznego!