Chlebek naan – indyjski chlebek z patelni

Chlebki naan przygotowuję w domu od dawna, jednak dopiero ostatnio doszłam do wniosku, że może większość z Was ich nie zna. Stąd postanowiłam opublikować je na blogu, by pokazać szerszej grupie czytelników. Takie chlebki świetnie spiszą się jako zagryzka do dań jednogarnkowych, do dań z grilla, jako szybkie śniadaniowe pieczywo, czy nawet jako spód do pizzy. Ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ich przygotowanie jest proste i co więcej… przygotujecie je na patelni! Pyszne, miękkie, puchate, ciągnące i pełne glutenu, mniam! Koniecznie ich spróbujcie! Z przepisu wychodzi 6 chlebków, z czego jeden to ok. 144kcal, B: 5g, T: 2,7g, W: 23,9g.

Składniki na 6 chlebków:
– 200g mąki pszennej
– 100g jogurtu, o temp. pokojowej
– 60ml ciepłej wody
– 10-15g miękkiego masła
– 8g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka sezamu
– ½ łyżeczki cukru
– ¼ łyżeczki soli

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i 1 łyżką mąki, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z solą i sezamem, a następnie wlewamy drożdże, roztopione masło i jogurt. Ciasto zagniatamy ręką lub mikserem z hakami przez ok. 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na 6 równych porcji z których formujemy kule. Każdą rozpłaszczamy na blacie podsypanym mąką na placek o śr. około 15-20 cm. Placki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na blacie na 15 minut. Patelnię rozgrzewamy, zmniejszamy ogień do minimum i pieczemy kolejno pod przykryciem przez około 3-4 minuty z każdej strony. Po upieczeniu zawijamy je w czystą ściereczkę, aby zachowały świeżość i temperaturę.
Smacznego!

Dodaj komentarz