By ukoić nasz stres, zdenerwowanie, zaniepokojenie obecną sytuacją w kraju wychodzę Wam naprzeciw z rewelacyjnym przepisem na ciasteczka brownie. Chrupiące z zewnątrz, delikatne i miękkie w środku, pełne czekolady i orzechów włoskich, czy może być coś lepszego? Twierdzi się, że czekolada poprawia nastrój, więc jest idealna na dziś i najbliższe dni. Gotujcie, pieczcie, ale zostańcie w domu! 🙂
Składniki na 15 sztuk:
– 200g czekolady deserowej (50-60%)
– 100g cukru
– 60g masła
– 50g mąki żytniej 720
– 50g orzechów włoskich
– 2 jajka
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
W rondelku umieszczamy masło i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zacznie się roztapiać dodajemy 150g połamanej w kostki czekolady. Roztapiamy i dokładnie mieszamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do nich ostudzoną czekoladę i łączymy na jednolitą masę. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Pozostałą czekoladę kroimy w drobną kostkę, a orzechy siekamy i dodajemy do masy, mieszamy. Całość wkładamy do zamrażarki na 10 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wyciągamy z zamrażarki i łyżką nakładamy na blachę, zachowując odstępy. Pieczemy 10 minut. Początkowo ciastka będą bardzo miękkie, ale zastygną podczas studzenia.
Smacznego!
Bardzo fajny umilacz czasu w domu 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Te ciasteczka są obłedne❤ piekę je już czwarty raz. Mniam??
moze byc maka pszenna ?
Oczywiście 🙂
Można zastąpić Masło olejem kokosowym?
Szczerze to nie próbowałam, ale powinny się udać 🙂