Ciasto a’la marcepan z orzechów włoskich na waflu

Dawno nie było nic słodkiego, dlatego wychodzę do Was z przepisem na niesamowicie smaczne ciasto z orzechów włoskich na waflu. Jeżeli uwielbiacie orzechy włoskie to ciasto jest dla Was! Ich aromat czuć w każdym kęsie ciasta, które konsystencją przypomina mój ukochany marcepan. Z podstawowych składników otrzymujemy wspaniały, nietypowy deser w zaledwie 35-40 minut. Przepis na formę o wymiarach 19 x 24 cm. Spróbujcie! 🙂

Składniki na orzechową masę:
– 200g tartych orzechów włoskich (lub zmielonych w malakserze)
– 100g masła
– 80g mąki żytniej 2000
– 60g cukru trzcinowego
– 3 żółtka
Składniki na piankę:
– 60g cukru pudru
– 3 białka
Dodatkowo: wafel tortowy, tarte orzechy, tarta gorzka czekolada

MASA ORZECHOWA: Mąkę mieszamy z tartymi orzechami. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Następnie dodajemy masło i dalej ucieramy. Gdy uzyskamy jednolitą masę, stopniowo dodajemy mąkę z orzechami, ciągle mieszając. Masa powinna być gęsta i plastyczna. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie formy układamy wycięty wafel tortowy, a na niego układamy masę orzechową i dociskamy dłonią.
PIANKA: Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Piankę wykładamy na masę orzechową. Wierzch posypujemy tartymi orzechami. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczemy 25-30 minut. Gdy ciasto ostygnie, posypujemy je tartą gorzką czekoladą i kroimy.
Smacznego!

Dodaj komentarz