Jeżeli miałabym wybierać: śniadanie na słodko czy na słono, mówię stanowcze na słono. Nie ma to jak rozpocząć dzień od pysznej kanapki, od pysznej jajecznicy, jajka sadzonego czy na twardo. Jednak do każdego z tych dań zawsze dokładam porządną porcję warzyw. Szakszuka poniekąd łączy wspomnianą porcję warzyw i moje ulubione jajka, dlatego tak bardzo ją uwielbiam! Jej wykonanie jest banalnie proste, a w smaku… jest boska! Czy to z pomidorami, czy to po meksykańsku, czy właśnie na zielono ze szpinakiem, jeśli mamy płynne żółtko – to mamy do czynienia z najlepszym śniadaniem świata! Koniecznie spróbujcie również:
– szakszuki z soczewicą
– szakszuki po meksykańsku z chorizo
Składniki na 2-3 porcje:
– 150g szpinaku baby
– 4 jajka
– 1/3 papryki czerwonej
– 20g twarogu półtłustego lub fety
– 1-2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżki oliwy
– sól, pieprz
Szpinak płuczemy i osuszamy. Na patelni szklimy na oliwie pokrojony w plastry czosnek. Porcjami dodajemy szpinak, mieszając, aż zmięknie, doprawiamy. Wbijamy po jednym jajku. Zmniejszamy ogień i smażymy (można pod przykryciem), aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. W międzyczasie kroimy paprykę i na koniec smażenia dodajemy ją wraz z pokruszonym twarogiem lub fetą na patelnię. Doprawiamy i podajemy z pieczywem.
Smacznego!