• Mięso i ryby
  • Szybkie szaszłyki z łososia i ananasa FIT

    Coś mnie ostatnio naszło na szaszłyki. Uwielbiam tę formę podawania dań, gdyż na drewniane patyczki lub szpikulce do szaszłyków możemy nabić co tylko chcemy – od warzyw, przez mięso, a kończąc na owocach morza i rybach. Poza tym takie podanie zawsze prezentuje się bardzo estetycznie i największych niejadków zachęca do zjedzenia posiłków. Dzisiaj mam dla […]

  • Obiady
  • Pulpeciki ziołowe w sosie pomidorowym z cukinią FIT

    Dziś mam dla Was przepis na pyszny i zdrowy przepis na obiad, gdyż moją propozycję na pulpeciki przygotowuje się gotując je na parze. Dzięki tej metodzie uzyskujemy potrawę o mniejszej zawartości tłuszczu, a przy okazji zachowując maksimum smaku z największą możliwą zawartością witamin i składników mineralnych. Pycha! Przepis na 4-6 porcji. Składniki na pulpeciki:– 400g […]

  • Placki i naleśniki
  • Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i nerkowców bez mąki

    Znacie moskole? To właśnie one były dla mnie inspiracją w wykonaniu tych placuszków. Moskole to placki kuchni podhalańskiej, które wykonywane są z ugotowanych ziemniaków i mąki, a później pieczone lub smażone na patelni. Jednak ja do ich przygotowania nie posługiwałam się mąką, a od siebie dodałam cebulę, nerkowce i odrobinę przypraw. Świetny pomysł na to, […]

  • Sałatki i surówki
  • Sałatka warzywna z szaszłykiem z krewetek FIT

    Dawno nie było u mnie przepisu na sałatkę, która mogłaby zastąpić obiad. Dlatego dziś mam dla Was rewelacyjny przepis na sałatkę z grillowaną cukinią i grillowanymi krewetkami, która świetnie sprawdzi się jako posiłek w domu, ale również do zapakowania do lunchbox’a. Sycąca, lekka i kolorowa – czyli taka, jaka powinna być dobra sałatka! Składniki na […]

  • Obiady
  • Penne à la carbonara

    Prawdziwa ze mnie makaroniara. Uwielbiam makarony w każdej możliwej postaci, z różnymi dodatkami, zapiekane, smażone, na słodko i słono. Też jesteście takimi fanami makaronu? Jeśli tak, to mam dziś dla Was wspaniały, błyskawiczny przepis na penne à la carbonara w wersji całkowicie nie-fit. Nawet dietetycy od czasu do czasu grzeszą, więc również możecie pozwolić sobie […]

  • Bezglutenowe
  • Tarta z polenty z pieczarkami i rukolą

    Cześć wszystkim! Jak Wam minęły święta? Mi bardzo pracowicie, gdyż tak jak Wam wcześniej mówiłam to ja organizowałam Wigilię w tym roku dla dość dużej rodziny. Nieskromnie pisząc, wszyscy byli bardzo zadowoleni i zszokowani, że w tak krótkim czasie udało przygotować się tak wiele potraw. Wszystkim wszystko smakowało, więc naprawdę jestem z siebie dumna 🙂 […]

  • Obiady
  • Kaszotto z dynią, indykiem i fetą

    Dziś mam dla Was ostatni przepis z wykorzystaniem dyni, a w kolejne dni zasypię Was przepisami na świąteczne przysmaki, między innymi na najlepsze pierogi i uszka z przepisu mojej babci Krysi, pierogi ruskie, barszcz z zakwasu, czy paszteciki z kapustą i grzybami. Jeśli tylko czas pozwoli, chciałabym podzielić się z Wami przepisami na prezenty DIY […]

  • Ryż - kasza
  • Jesienne risotto z dynią i groszkiem

    Właśnie za dynię uwielbiam jesień. Pieczona dynia jest niezwykle aromatyczna i świetnie pasuje do różnych dań na słodko i na słono, na zimno i na ciepło. Dlatego bardzo lubię dodawać ją do dań obiadowych. W dzisiejszym risotto, dynia świetnie się wpasowuje, nadając pięknej barwy i nietypowego smaku. Jednakże, kluczem do idealnego risotto jest użycie bardzo […]

  • Tarty na słono
  • Tarta z pieczoną dynią, fetą i świeżym tymiankiem

    Cześć kochani! Czy przyszedł dziś do Was bogaty Mikołaj? Mam nadzieję, że tak! 🙂 Mój był, aż nadto bogaty, więc narzekać nie mogę. Dziś mam dla Was prosty przepis na niesamowicie smaczną tartę dyniową. Z racji tego, że dynia powoli znika z warzywniaków, trzeba choć ostatni raz z niej skorzystać. Możemy przygotować purée z dyni, […]

  • Bezglutenowe
  • Drobiowy Strogonow z papryką FIT

    Po raz kolejny mam dla Was świetny przepis na szybki i smaczny obiad, który idealnie sprawdza się na ciepło jak i do lunchbox’a. By wykonać lżejszą wersję kultowego Boeuf Strogonow wystarczy jedynie wymienić wołowinę na mięso drobiowe. Dzięki temu potrawa zawiera mniej kalorii, a przy okazji jej smak zabiera zupełnie innego wymiaru. Koniecznie zapiszcie ten […]