Kokosowa kasza jaglana na sypko z owocami i twarożkiem


Kasza jaglana ugotowana na sypko z dodatkiem oleju kokosowego, syropu daktylowego, z owocami, twarożkiem i musli to genialny pomysł na sycący posiłek w domu, do szkoły, czy do pracy. Jest to również zdrowa alternatywa deseru dostarczająca sporych ilości witamin i minerałów. Przygotowanie tego posiłku nie wymaga dużego wkładu pracy, więc bez problemu przygotuje go każdy!

Składniki na 6 porcji:
– 600ml wody
– 270g kaszy jaglanej
– 30g oleju kokosowego nierafinowanego
– szczypta soli

Dodatkowo:
– syrop daktylowy
– ulubione owoce, pokrojone w kostkę lub plasterki (u mnie: kiwi, kaki, ananas, mandarynka, banan, granat)
– twaróg lub ricotta
– musli lub granola (z patelni, waniliowa, jabłkowa, z rabarbarem, z orzechami)
– chia, sezam do posypania

Kaszę przelewamy wrzątkiem na sicie i dobrze odsączamy. Zagotowujemy wodę z olejem i solą. Dodajemy do wrzątku kaszę. Mieszamy przez kilka pierwszych minut gotowania, aby kasza nie przywarła do dna naczynia. Gotujemy bez przykrycia, co 5 minut mieszając widelcem. Przykrywamy, gdy pozostanie niewielka część płynu i ogrzewamy jeszcze 5 minut. Odstawiamy z ognia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie kroimy owoce. Kasze jaglaną dzielimy na 4 porcje, każdą z nich delikatnie polewamy syropem daktylowym, posypujemy granolą lub musli. Następnie rozkruszamy ricottę lub twaróg, układamy pokrojone owoce i posypujemy chia i sezamem.
Smacznego!

 

Komentarzy: 4

  1. Ola napisał: Odpowiedz

    Kolorowa i apetyczna 😀

  2. Natalie napisał: Odpowiedz

    Ale tropiki! Uwielbiam jaglaną, a wa takim wydaniu to musi być coś 🙂
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  3. Megly napisał: Odpowiedz

    Ach, ale mi się spodobała ta jaglanka z twarożkiem.
    Super, z chęcią bym ją przetestowała.
    Jak zwykle – pysznie.
    Pozdrawiam cieplutko! 🙂

  4. Bardzo fajna sałatka, zaraz kojarzy mi się z latem 🙂 a co najmniej z wiosną 🙂

Dodaj komentarz