Domowa granola to jedno z lepszych wynalazków w mojej kuchni. Świetnie spisuje się jako szybkie śniadanie w duecie z jogurtem, jako chrupiąca przekąska między posiłkami, czy z owocami w formie deseru. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a starcza na długo, mi mniej więcej na 2-3 tygodnie. Smakuje świetnie i wykonana jest tylko ze zdrowych składników. Wygrywa za wszystkimi sklepowymi odpowiednikami. Spróbujcie również granoli z rabarbarem oraz granoli orzechowej.
Składniki:
– 200g płatków owsianych (bezglutenowych)
– 2 jabłka
– 60g sezamu
– 60g słonecznika
– 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego
– garść płatków migdałowych
– garść nerkowców
– garść orzechów włoskich
– garść orzeszków ziemnych
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Nerkowce i orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Formę do pieczenia lub blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej granolę. Pieczemy w 150 stopniach przez 40-50 minut od czasu do czasu ją mieszając.
Smacznego!
Noe dość że wygląda nieziemsko, to na pewno smakuje cudownie – uwielbiam wszystkie składniki z jakich się składa 🙂
Obawiam się, że u mnie nie wystarczyłaby na 2-3 tygodnie, tylko zniknęła w ciągu dnia. 😀
Wygląda i pewnie pachnie obłędnie <3
Haha dokładnie! U mnie również czasem znika za szybko! 😀
Uwielbiam granole 🙂 Zwłaszcza wszelkie propozycje tegoż przysmaku z orzechami najbardziej do mnie przemawiają! Mmm – pyszności 🙂 Piszę się na miseczkę 🙂
Pozdrowionka serdeczne! Miłego dnia 🙂
Domowa granola jest rewelacyjna. Pycha 🙂
Kocham granolę, a ta wydaje się przepyszna! Na pewno ją zrobię 😀
Z chęcią schrupałabym taką domową granolę 🙂
takie śniadanie do idealny początek dnia 🙂
Jak granola to tylko domowa 🙂
Jadłabym na sucho 😀