Błyskawiczna granola z patelni


Granolę, czy musli każdy z nas w domu powinien mieć! Jest to świetna alternatywa dla zdrowego śniadania, przekąski, czy deseru. Zamiast kupować sklepowe wersje granoli pełne cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczu i soli, zróbcie ją sami! Na moim blogu znajdziecie przepisy na różne granole z piekarnika, m. in: granolę waniliową, granolę jabłkową z orzechami, granolę z rabarbarem oraz granolę orzechową. Tym razem, chciałabym zaproponować Wam ekspresową granolę z patelni! W ciągu kilku minut możecie przyrządzić pyszną granolę, bez rozgrzewania piekarnika :). Do przygotowania możecie użyć swoich ulubionych dodatków. Na co czekacie, do dzieła! 🙂

Składniki:
– 100g płatków owsianych (ok. 10 łyżek)
– 2 łyżki otrębów owsianych/żytnich
– 2 łyżki sezamu
– 2 łyżki suszonej żurawiny
– 2 łyżki chipsów kokosowych
– garść orzechów włoskich
– garść orzechów nerkowca
– 3 daktyle
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– szczypta soli

Orzechy rozdrabniamy na kawałki. Daktyle kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki (płatki, otręby, sezam, suszone owoce, chipsy, orzechy i sól) mieszamy w misce. Na patelni roztapiamy miód i olej kokosowy. Zawartość miski wysypujemy na patelnię, mieszamy i podpiekamy, aż płatki się zarumienią. Studzimy.
Smacznego!

Komentarzy: 3

  1. Natalie napisał: Odpowiedz

    Uwielbiam taką granolą poratować się jak nie mam czasu 🙂
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  2. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Taka granola jest bardzo smaczna 😉

  3. świetny pomysł z granolą z patelni 🙂

Dodaj komentarz