Hej! Witam Was po dość długiej przerwie, za którą chciałabym również przeprosić.. Niestety przez ogrom obowiązków w pracy, multum egzaminów na obu kierunkach, pisanie pracy dyplomowej, egzamin zawodowy i obronę pracy dyplomowej nie miałam na nic czasu… Bloga brakowało mi bardzo. Zawsze jest to jakaś odskocznia od codziennych obowiązków. Lecz poprzez dużą ilość pracy, musiałam z wielu rzeczy, choć na chwilę, zrezygnować. Całe szczęście jestem już po wszystkim! Wszystko zdałam w pierwszych terminach, jednocześnie kończąc studia licencjackie z fizjoterapii z oceną bardzo dobrą! Jestem niesamowicie szczęśliwa, że to już za mną. Teraz mam zamiar znów wrócić do blogowania i zasypywać Was pysznymi i zdrowymi przepisami 🙂
Z racji tego, że maliny to moje ulubione owoce, chciałabym zaproponować Wam rewelacyjny pomysł na śniadanie, a nawet deser. Granola, jogurt i mus ze świeżych malin.. cóż za połączenie <3
Wypróbujcie również innych przepisów na granolę: granola jabłkowa z orzechami, granola z rabarbarem i granola orzechowa.
Składniki:
– 250g płatków owsianych (bezglutenowych)
– 60g miodu
– 50g pestek dyni
– 50g nasion słonecznika
– 50g orzechów pekan
– 50g siemienia lnianego (niemielonego)
– 40g orzechów brazylijskich
– 40g płatków migdałów
– 20g ekspandowanego amarantusa
– 25g rodzynek
– 25g daktyli
– 25g suszonych moreli
– 1 laska wanilii (lub 1 łyżka pasty z wanilii)
Dodatkowo:
– gęsty jogurt naturalny
– świeże maliny
– miód
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik, siemię, orzechy i amarantus. Do miski dodajemy płynny miód i ziarenka wydrążone z laski wanilii (lub pastę). Dokładnie mieszamy. Masę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut, co 10 minut mieszając granolę. Po upieczeniu, studzimy ją. W tym czasie daktyle i morele kroimy w kosteczkę, dodajemy wraz z rodzynkami do upieczonej granoli, porządnie mieszamy. Przechowujemy w szklanym słoju.
Przemyte maliny miksujemy wraz z 1-2 łyżeczkami miodu na mus. Musem wykładamy dno słoiczka lub miseczki. Na mus wykładamy warstwę jogurtu. Następnie wsypujemy gotową granolę i polewamy odrobiną miodu.
Smacznego!
Takie śniadania chciałbym jadać każdego dnia 🙂
Faktycznie śniadanie idealne! 🙂
Wow! Pycha! Zjadłabym na śniadanko.
Coś czuję, że to moje gusta i idealnie by mi zasmakowała.
Lubię granolę bardzo.
Pozdrawiam ze słonecznej Austrii! 🙂
uwielbiam domową granolę 🙂 odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie wyobrażam sobie już kupić