Kokosowy sernik mango z tofu bez pieczenia

Uwielbiam wszystko, co słodkie.. ciasta, ciasteczka, desery. Bez nich świat nie miałby sensu!  Jednak, zamiast opychać się niezdrowymi słodyczami ze sklepu, czy ciastami z cukierni, których składu nie znamy, warto poświęcić parę chwil i przygotować coś samemu. Mamy wtedy pewność, co znajduje się w środku, a sam fakt przygotowania czegoś, co smakuje również innym – sprawia ogromną frajdę. Mało zdrowe składniki zawsze możemy zamienić na zdrowsze odpowiedniki, a cukier, czy tłuszcz ograniczyć do minimum.
W tofurniku tym, zakochałam się w Biopiekarni, gdzie często go kupowałam. Podejrzewam, że robią go z przepisu Jadłonomii, gdyż smakuje bardzo podobnie. Jest niesamowity… dla miłośników mango to strzał w dziesiątkę! Wspaniałymi przepisami trzeba się dzielić, więc zapraszam do wypróbowania nieco zmienionego przeze mnie przepisu na tofurnik mango od Jadłonomii!

Składniki na spód:
– 100g herbatników pełnoziarnistych
– 50g biszkoptów
– 40g oleju kokosowego/masła o temperaturze pokojowej
– 2 łyżki masła orzechowego

Składniki na masę:
– 560-600g tofu naturalnego
– 400ml mleczka kokosowego (puszka), schłodzonego przez 24h w lodówce
– 250g pulpy z mango + 50-100g do dekoracji
– 30-50g syropu daktylowego/klonowego
– 2,5 łyżeczki agaru
– skórka z otartej cytryny
– laska wanilii

Herbatniki i biszkopty mielimy na mąkę, łączymy z masłem i masłem orzechowym. Na dno (tortownicy z obręczą) wyłożone papierem do pieczenia, wykładamy przygotowany spód, lekko dociskamy zwilżoną łyżką i wstawiamy do lodówki, by stwardniał. Puszkę mleczka kokosowego otwieramy i oddzielamy gęstą warstwę mleczka od wody kokosowej (może się ona przydać np. do deseru). Laskę wanilii wydrążamy, a ziarenka łączymy z pulpą z mango. Gęstą część mleczka przekładamy do rondelka i gotujemy wraz wydrążoną laską wanilii i z agarem, od czasu do czasu mieszając. Gdy mleczko się zagotuje, gotujemy je ok. minuty i zdejmujemy z ognia, chwile studzimy. W misie blendera umieszczamy wszystkie pozostałe składniki wraz z zagotowanym mleczkiem i miksujemy na gładki krem. Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Następnie dekorujemy nasze ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by całkowicie stężało. Podajemy oblewając kawałek pulpą z mango.
Smacznego!

4 Replies to “Kokosowy sernik mango z tofu bez pieczenia”

  1. Dla mnie idealny! Kocham desery z mango 🙂

  2. Wygląda bardzo apetycznie. Na pewno skorzystam z przepisu bo składniki, których użyłaś bardzo lubię. Może tylko mleczko kokosowe zastapię innym ze względu na uczulenie.

  3. Przepyszny!
    Nie sposób się nie skusić na takie smakołyki!
    Woow! Jak apetycznie wygląda.
    Rewelacja 🙂
    Pozdrowionka cieplutkie 🙂

Dodaj komentarz