Proste klopsiki wołowe z miętą i cytryną

Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio zajadam się młodymi ziemniakami. Może nie są na obiad codziennie, ale chociaż raz w tygodniu muszą pojawić się na stole. Tym razem przygotowałam gotowane młode ziemniaki – oczywiście w towarzystwie jogurtu i koperku z przepysznymi klopsikami wołowymi i domowymi ogórkami małosolnymi. Rewelacyjny, pyszny i prosty pomysł na obiad! Polecam sięgnąć po mięso mielone wołowe np. z ligawy, będzie miało ono o wiele mniej tłuszczu, a co za tym idzie – mniej kalorii. Z przepisu wychodzi ok. 20-22 małych klopsików, czyli 3-4 porcje. Przy podziale na 3 porcje, jedna to ok. 222kcal, B: 27,4g, T: 9,4g, W: 5,8g.

Składniki:
– 400g mięsa wołowego mielonego
– 1 cebula
– 1 łyżka listków mięty
– 1 łyżka suszonego oregano
– 1 łyżka mąki
– skórka starta z 1 cytryny
– sól, pieprz
Dodatkowo: ugotowane młode ziemniaki, wyraziste ogórki małosolne, mini pomidorki i czerwona cebula

W misce łączymy mięso, drobno posiekaną cebulę, posiekane listki mięty, oregano, mąkę, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Z masy lepimy klopsiki i obtaczamy w mące. Wrzucamy je na patelnię, rumienimy, zmniejszamy ogień i pod przykryciem smażymy 5-7 minut. Podajemy z młodymi ziemniakami, ogórkami małosolnymi, mini pomidorkami i posiekaną w piórka czerwoną cebulą.
Smacznego!

Dodaj komentarz