Szparagowy sezon w pełni, więc mam dla Was kolejny przepis z ich wykorzystaniem. Przepis niezwykle prosty i niesamowicie smaczny mimo użycia niewielu składników. Zauważyłam również, że niewielka część z Was sięga po polędwiczki wieprzowe, a szkoda. Ich przygotowanie nie jest trudne, a nadają daniom „ekskluzywnego” smaku. Mam nadzieję, że tym przepisem zachęcę Was to ich wypróbowania i przekonania się jakie to pyszne i proste w obróbce chude mięsko. Zachęcam również do wypróbowania polędwiczki w roli głównej w tych przepisach:
– curry indyjskie z polędwiczką, dynią i cieciorką
– polędwiczki w sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami.
Przepis na 4 porcje, jedna bez ryżu to około: 228kcal, B: 35g, T: 6,3g, W: 8,7g.
Składniki:
– 600g polędwiczki wieprzowej
– 500g szparagów zielonych
– 1 czerwona papryka
– 100ml bulionu (lub 100ml wody + ½ łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego)
– 50ml sosu sojowego
– 3 łyżki soku z cytryny
– 3 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– sól, pieprz
Dodatkowo: świeża kolendra, sezam, ryż
Polędwiczki oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plastry, oprószamy solą oraz pieprzem, odstawiamy na bok. Szalotki kroimy w cienkie talarki, czosnek w słupki, szparagi w 1-2cm kawałki, a papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i sezamowy. Wkładamy szalotki i mięso, smażymy na dużym ogniu przez około 4 minuty. Mięso przewracamy na drugą stronę, dodajemy czosnek, paprykę i szparagi. Chwilę smażymy i wlewamy bulion, sok z cytryny i sos sojowy. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy np. z ryżem, posypane sezamem i z listkami kolendry.
Smacznego!