Curry indyjskie z polędwiczką, dynią i cieciorką

curry-z-dynia-i-poledwiczkami
Na moim blogu przeważają przepisy z dynią na słodko, lecz nie można zapominać o tym, że dynia świetnie sprawuje się w daniach obiadowych i to nie tylko w zupach. Dlatego dzisiaj, chciałabym przedstawić Wam pomysł na pyszny i syty obiad z dynią w roli głównej, w towarzystwie polędwiczek wieprzowych, ciecierzycy i szpinaku. Brzmi dobrze prawda? Musicie tego spróbować! 🙂

Składniki:
– 500g polędwicy wieprzowej
– 300g obranej dyni Hokkaido*
– 300ml mleczka kokosowego
– 200g ciecierzycy z puszki
– 125ml przecieru pomidorowego
– 125ml wody
– 1 cebula
– garść szpinaku
– pęczek natki pietruszki
– ząbek czosnku
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/3 łyżeczki imbiru
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– 1/3 łyżeczki kurkumy
– 1/3 łyżeczki kolendry
– sól, pieprz

Dodatkowo: ryż Basmati/jaśminowy

* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości  i słodyczy, inne odmiany mogą być bardziej mdłe

Polędwiczkę kroimy na plastry, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 30 minut jeśli mamy czas. Na patelni na oleju obsmażamy polędwiczki po 2 minuty z każdej strony. Cebulę kroimy w kosteczkę, a dynię kroimy w nieco większe kawałeczki. Do polędwiczek dorzucamy pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir, chwilę podsmażamy. Dodajemy resztę przypraw, mieszamy i znów chwilkę podsmażamy. Do zawartości patelni dodajemy ciecierzycę, pokrojoną dynię, przecier, mleczko kokosowe, wodę i dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki (zostawiamy trochę do dekoracji), mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Podajemy np. z ryżem i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!

curry-z-dynia-i-poledwiczkami3

Komentarzy: 12

  1. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Polędwice bym pominęła 😉

  2. Megly napisał: Odpowiedz

    Pyszne curry! Dawno nie jadłam. A chodzą za mną smaki rodem z indyjskiej kuchni. Oczywiście podane także zawodowo 🙂 Pięknie to wygląda i niezwykle zachęcająco. Nic, tylko siadać i jeść! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Lena napisał: Odpowiedz

    mamy dziś podobne smaki 😉

  4. Kocham indyjską kuchnię, mniam:)

  5. KreoVita napisał: Odpowiedz

    Danie wygląda przepięknie. Czy mleczko kokosowe można czymś zastąpić bo nie mogę ze względu na alergię?

  6. Jaglusia napisał: Odpowiedz

    Zamiast polędwicy dałabym kurczaka, bo według mnie bardziej pasuje do indyjskich dań, jednak ten przepis jest naprawdę super! Kocham takie potrawy i z wielką chęcią takie zrobię. 🙂
    Zapraszam na zupę dyniową curry! 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/02/zupa-curry-z-krewetkami-i-dynia/

  7. Bardzo apetyczne danie 🙂

  8. mlodakk napisał: Odpowiedz

    Mi się podoba:) Obiadek pyszny

  9. Bez wątpienia super przepis! Muszę pamiętać o tym przepisie, bo bardzo mi się podoba 🙂

  10. mniam! 🙂 bardzo lubię indyjskie smaki 🙂

  11. MARZENA napisał: Odpowiedz

    Zastanawia mnie tylko ciecierzyca,dyna potrzebuje malo czasu na gotowanie,ciecierzyce by szybko ugotowac ,trzeba wczesniej namoczyc ,nawet na noc,jak wiec to sie ma by dodac ja niemal z dynia i dusic ok 20 minut. Pytam bo danie ciekawe ,a nie chcialabym sie rozczarowac podajac je na talarzu. Mam zamiar przygotowac na spotkanie ze,znajomymi.

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Dobre pytanie! Faktycznie nie zamieściłam tutaj tej informacji, a do przepisu użyłam ciecierzycy z puszki. Zawsze jednak możemy namoczyć suchą ciecierzycę, aczkolwiek czasem nie mamy aż tyle czasu 🙂

Dodaj komentarz