Dziś mam dla Was dość nietypowy przepis, gdyż założę się, że mała część z Was jadła botwinkę w takim wydaniu. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ sama botwinka nie wymaga czasochłonnej obróbki. Dodatkowo, rewelacyjny i wielokrotnie sprawdzony, bezglutenowy spód gryczany również nie sprawia nikomu trudności. Użyta ricotta, zamiast śmietanki w znaczny sposób obniża kaloryczność tej tarty, […]
Proste klopsiki wołowe z miętą i cytryną
Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio zajadam się młodymi ziemniakami. Może nie są na obiad codziennie, ale chociaż raz w tygodniu muszą pojawić się na stole. Tym razem przygotowałam gotowane młode ziemniaki – oczywiście w towarzystwie jogurtu i koperku z przepysznymi klopsikami wołowymi i domowymi ogórkami małosolnymi. Rewelacyjny, pyszny i prosty pomysł na obiad! […]
Lekki skyrnik, sernik na zimno z galaretką FIT
Tak przy piąteczku musi być coś na słodko! Z racji tego, że za oknem robi się coraz cieplej na stół nie może trafiać nic innego jak sernik na zimno z sezonowymi owocami, które w coraz większych ilościach pojawiają się w warzywniakach. Uwielbiam ten okres w roku, kiedy mamy taki duży wybór świeżych warzyw i owoców, […]
Pieczone miażdżone młode ziemniaki
Z racji tego, że uwielbiam młode ziemniaki to staram się, by każdego dnia, kiedy jemy je na obiad pojawiały się one w nieco innej wersji. Dlatego dzisiaj mam dla Was nietypowy sposób ich podania, ale tak niezwykle smaczny, że bez wątpienia musicie ich spróbować. Co prawda ich przygotowanie jest bardziej czasochłonne niż standardowe ich ugotowanie, […]
Chleb 7 ziaren na zakwasie
Zgodnie z obietnicą, dziś na blogu ląduje przepis na chleb na zakwasie. Może zastanawiać Was fakt użycia siedmiu ziaren, ale tak, właśnie tyle rodzajów ziarna znalazło się w środku. Mianowicie do masy używam żyta, pszenicy, sezamu, dyni, słonecznika, siemienia i owsa. Chleb na pierwszy rzut oka może wydawać się czasłochłonny i wymagający od nas dużego […]
Najlepszy żytni zakwas na chleb
Z racji tego, że obiecałam Wam moje sprawdzone przepisy na chleby na zakwasie nie mogę zacząć ich wstawiać bez publikacji najważniejszego składnika – ZAKWASU. Wyhodowanie i utrzymanie zakwasu jest dziecinnie proste, aczkolwiek pierwsze dni jego hodowania będą wydłużać się Wam w nieskończoność. Wiele razy hodowałam swój zakwas ot tak, jednak tym razem zmusiła mnie do […]
Orkiszowe gofry na maślance z kawałkami czekolady FIT
Już jutro Dzień Dziecka, dlatego mam dla Was cudowny przepis na zdrowy i pyszny deser dla nas i naszych pociech. Chyba każdy maluch i każdy dorosły lubi gofry i nie potrafi się im oprzeć. Różnimy się między sobą jedynie w tym, z jakimi dodatkami lubimy je jeść. Dzisiaj jednak proponuję Wam zdrowszą wersję bez bitej […]
Polędwiczki wieprzowe po azjatycku ze szparagami FIT
Szparagowy sezon w pełni, więc mam dla Was kolejny przepis z ich wykorzystaniem. Przepis niezwykle prosty i niesamowicie smaczny mimo użycia niewielu składników. Zauważyłam również, że niewielka część z Was sięga po polędwiczki wieprzowe, a szkoda. Ich przygotowanie nie jest trudne, a nadają daniom „ekskluzywnego” smaku. Mam nadzieję, że tym przepisem zachęcę Was to ich […]
Pieczona młoda marchewka
Czy również doszliście do tego wniosku, że te najprostsze dania są najlepsze? Nie tylko w smaku, ale zazwyczaj ich przygotowanie nie trwa długo, nie wymagają udziwnionych, trudno dostępnych w sklepach składników i zazwyczaj cenowo wychodzą bardzo tanio. Po prostu 3x NAJ! Ostatnio wstawiłam przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska, które podbiły internet (kłaniam się […]
Duszona młoda kapusta z koperkiem i marchewką FIT
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak młodej kapusty! Czy to w surówce, czy w gołąbkach, czy właśnie w formie duszonej z marchewką mogłabym zajadać się nią bez opamiętania. Wykonanie duszonej kapusty jest niezwykle proste, a stanowi zdrowy i niezwykle pyszny dodatek do obiadu. Idealnie komponuje się do mięs i do młodych ziemniaczków. Koniecznie […]