• Obiady
  • Frittata z kurczakiem i szparagami FIT

    Frittata to taka tarta bez spodu, którą można jeść o każdej porze. Pyszne i lekkie danie, które może stanowić główny posiłek dnia jak i przekąskę. Idealnie smakuje na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu, ale również na zimno, dlatego świetnie sprawdza się do lunchbox’a. Jej przygotowanie jest bajecznie proste, a możemy wykorzystać do niej wszystko to, co […]

  • Obiady
  • Pieczone szaszłyki z piersi indyka FIT

    Dzisiaj chciałabym odświeżyć i przypomnieć Wam mój ulubiony przepis na domowy, pieczony obiad. Podzieliłam się nim z Wami 10 stycznia 2016 i stwierdziłam, że to najwyższy czas, by trochę go odnowić. Pieczone szaszłyki to świetny pomysł na weekendowy obiad, czy na grill. Nie wymagają wielkich zdolności kulinarnych, a smakiem zachwycą każdego. Ich plusem jest to, […]

  • Mięso i ryby
  • Tatar z surowego łososia

    Powiem Wam, że nie ma nic lepszego niż tatar z łososia. Często zamawiam go na przystawkę w restauracjach, a w domu przyrządzam go na specjalne okazje. Ostatnio był z nami podczas świąt wielkanocnych. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, jednak mimo wszystko zasługuje na miano „ekskluzywnego”. Świetnie smakuje na kanapce, ale również jako samodzielna przystawka. Jeżeli […]

  • Śniadanie
  • Zielona szakszuka na szpinaku z papryką FIT

    Jeżeli miałabym wybierać: śniadanie na słodko czy na słono, mówię stanowcze na słono. Nie ma to jak rozpocząć dzień od pysznej kanapki, od pysznej jajecznicy, jajka sadzonego czy na twardo. Jednak do każdego z tych dań zawsze dokładam porządną porcję warzyw. Szakszuka poniekąd łączy wspomnianą porcję warzyw i moje ulubione jajka, dlatego tak bardzo ją […]

  • Ciasta
  • NAJLEPSZY sernik kakaowy pod pierzynką

    Tego sernika nie da się opisać słowami… ale spróbuję. Aksamitnie kremowy, delikatny, mocno kakaowy, idealnie słodki, rozpływający się w ustach i do tego bez spodu! W połączeniu pierzynki ze śmietanki i mascarpone oraz świeżej figi tworzy niezwykły deser, od którego ciężko jest się oderwać. To właśnie taki powinien być każdy sernik. Tym przepisem skradniecie serca […]

  • Mięso i ryby
  • Najlepsza pieczeń rzymska z jajkiem

    Przez całe swoje dotychczasowe życie miałam do czynienia z pieczenią rzymską o przekroju prostokąta. A z racji tego, że nie lubię nudy w kuchni postanowiłam przygotować ją w nieco inny sposób. Sposób przygotowania jej nie jest trudniejszy, a kształtem wydaje się być bardziej smakowita niż jej oryginalna wersja. Pyszna, lekka i okrągła pieczeń rzymska cudownie […]

  • Sałatki i surówki
  • Warstwowa sałatka wielkanocna na 3 sposoby FIT

    Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam przepis na moją ulubioną sałatkę wielkanocną. Co roku przygotowuję ją na święta, jednak czasami zmieniam formę jej podania. Właśnie dlatego lubię sałatki warstwowe, gdyż można podawać je na kilka sposobów: – w dużej, szklanej misce, – w kieliszkach/szklaneczkach lub– ułożone w formie i przełożone na talerz. Przygotowanie sałatki nie jest wielce […]

  • Mięso i ryby
  • Grillowane sataye z kurczaka z sosem orzechowym

    Już za parę dni dojdzie do nas fala ciepłych temperatur, czas więc przygotować grilla! Wiadomo, obecna sytuacja zmusza nas do pozostania w domu, a nie wszyscy mamy taras, czy ogród, wtedy warto skorzystać z grilla domowego. Osobiście uwielbiam to urządzenie, gdyż można w nim przygotowywać różne cuda! Poczynając od grillowania mięsa, poprzez warzywa, kanapki, a […]

  • Bezglutenowe
  • Sałatka wiosenna z jajkami przepiórczymi FIT

    Od paru dni za oknem piękna wiosna, więc niech zagości ona również na naszych talerzach. Jak wiosna – to niech będzie duuuużo zielonego. Bazą każdej sałatki może być sałata lodowa, rzymska, roszponka, rukola, a najlepiej to, co smakuje nam najbardziej. Do zielonej bazy dodajmy ogórka, rzodkiewkę, czy inne warzywa, które mamy w lodówce, do tego […]