Sałatka wiosenna z jajkami przepiórczymi FIT

Od paru dni za oknem piękna wiosna, więc niech zagości ona również na naszych talerzach. Jak wiosna – to niech będzie duuuużo zielonego. Bazą każdej sałatki może być sałata lodowa, rzymska, roszponka, rukola, a najlepiej to, co smakuje nam najbardziej. Do zielonej bazy dodajmy ogórka, rzodkiewkę, czy inne warzywa, które mamy w lodówce, do tego oczywiście ulubione zioła. Dobrze, żeby w sałatce znalazły się strączki lub inne źródło białka – a najlepiej to i to! U mnie zielony groszek z fetą i jajkami. Na koniec dressing, najlepiej na bazie oliwy. Dodatkowo całość możemy posypać nasionami i voilà wspaniała, wiosenna sałatka gotowa! Na początek jednak polecam skorzystanie z mojego przepisu – idealne połączenie smaków, mniam!

Składniki na 4-5 porcji:
– 1/2 sałaty lodowej
– 140g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
– 100g roszponki
– 16 jajek przepiórczych
– 1 ogórek
– 8cm kawałek zielonej części pora
– kilka rzodkiewek
– pół pęczka szczypiorku
– 20g sera Feta
– rzeżucha
Składniki na dressing:
– 5 łyżek oliwy
– sok z 1 cytryny
– sól, pieprz

Jeżeli używamy mrożonego groszku – wyjmujemy go wcześniej, by odtajał. Jajka gotujemy przez 4-5 minut od momentu włożenia ich do wrzątku, po ugotowaniu studzimy i obieramy. Sałatę lodową rwiemy lub kroimy na kawałki i umieszczamy w większej misce wraz z roszponką i rozmrożonym groszkiem. Ogórka kroimy wzdłuż na 4 części i kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy, pora siekamy na półtalarki, a rzodkiewki na plasterki. Ogórka, szczypiorek oraz pora wkładamy do miski i mieszamy. Na talerzach lub w miseczkach rozkładamy zawartość miski. Następnie układamy na talerzach przekrojone na połówki jajka i plasterki rzodkiewek. W małym słoiczku umieszczamy składniki na dressing i energicznie wstrząsamy. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatki. Na koniec posypujemy je rozkruszoną fetą i rzeżuchą.
Smacznego!

Dodaj komentarz