• Tarty na słono
  • Gryczana tarta z botwinką i ricottą FIT

    Dziś mam dla Was dość nietypowy przepis, gdyż założę się, że mała część z Was jadła botwinkę w takim wydaniu. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ sama botwinka nie wymaga czasochłonnej obróbki. Dodatkowo, rewelacyjny i wielokrotnie sprawdzony, bezglutenowy spód gryczany również nie sprawia nikomu trudności. Użyta ricotta, zamiast śmietanki w znaczny sposób obniża kaloryczność tej tarty, […]

  • Mięso i ryby
  • Proste klopsiki wołowe z miętą i cytryną

    Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio zajadam się młodymi ziemniakami. Może nie są na obiad codziennie, ale chociaż raz w tygodniu muszą pojawić się na stole. Tym razem przygotowałam gotowane młode ziemniaki – oczywiście w towarzystwie jogurtu i koperku z przepysznymi klopsikami wołowymi i domowymi ogórkami małosolnymi. Rewelacyjny, pyszny i prosty pomysł na obiad! […]

  • Obiady
  • Pieczone miażdżone młode ziemniaki

    Z racji tego, że uwielbiam młode ziemniaki to staram się, by każdego dnia, kiedy jemy je na obiad pojawiały się one w nieco innej wersji. Dlatego dzisiaj mam dla Was nietypowy sposób ich podania, ale tak niezwykle smaczny, że bez wątpienia musicie ich spróbować. Co prawda ich przygotowanie jest bardziej czasochłonne niż standardowe ich ugotowanie, […]

  • Obiady
  • Polędwiczki wieprzowe po azjatycku ze szparagami FIT

    Szparagowy sezon w pełni, więc mam dla Was kolejny przepis z ich wykorzystaniem. Przepis niezwykle prosty i niesamowicie smaczny mimo użycia niewielu składników. Zauważyłam również, że niewielka część z Was sięga po polędwiczki wieprzowe, a szkoda. Ich przygotowanie nie jest trudne, a nadają daniom „ekskluzywnego” smaku. Mam nadzieję, że tym przepisem zachęcę Was to ich […]

  • Kluski/pierogi/kopytka
  • Pełnoziarniste pierogi z borówkami FIT

    Powiem Wam, że przez długi czas opierałam się pierogom na słodko. Znałam ich smak z dzieciństwa i bardzo je lubiłam, jednak kiedy zabierałam się za ich przygotowanie w domu to ostatecznie przyrządzałam pierogi na słono. Za dziecka najbardziej lubiłam te z jagodami mmm… Tak jak Wam wspominałam, ostatnio zajadam się borówkami w ilości hurtowej, więc […]

  • Placki na słodko
  • Pełnoziarniste placki z borówkami FIT

    Już chyba pobiłam rekord zjedzonych borówek na ten rok! Jakoś ostatnio smakują mi one tak wybitnie, że nie umiem przestać ich jeść… zaraz chyba zamienię się w niebieską okrągłą kuleczkę :). Jem je bez dodatków, w placuszkach, na gofrach, omletach i ciastach. Gdy tylko otwieram lodówkę, muszę sięgnąć po ich garstkę. Jeżeli jeszcze nie mieliście […]

  • Mięso i ryby
  • Roladki schabowe ze szparagami FIT

    Sezon na szparagi w pełni, dlatego będę zachęcać Was, by po nie sięgać. Ku mojemu zdziwieniu na moim blogu możecie znaleźć tylko 3 przepisy z ich wykorzystaniem. Postanowiłam więc, że muszę trochę to nadrobić, gdyż szparagi są tego warte! Wczoraj pojawiła się frittata z ich wykorzystaniem, ale polecam Wam również cytrynowe risotto ze szparagami i […]

  • Obiady
  • Frittata z kurczakiem i szparagami FIT

    Frittata to taka tarta bez spodu, którą można jeść o każdej porze. Pyszne i lekkie danie, które może stanowić główny posiłek dnia jak i przekąskę. Idealnie smakuje na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu, ale również na zimno, dlatego świetnie sprawdza się do lunchbox’a. Jej przygotowanie jest bajecznie proste, a możemy wykorzystać do niej wszystko to, co […]

  • Sałatki i surówki
  • Sałatka z burakiem i kalafiorem z pomarańczowym dressingiem

    Sałatki świetnie sprawdzają się do lunchbox’a, jako dodatek do obiadu, czy danie kolacyjne. Warto mieć zapisane ciekawe przepisy na nie, gdyż nigdy nie wiadomo, kiedy się przydadzą. Mało czasu na przygotowanie posiłku, czy niezapowiedziana wizyta gości to okazje, kiedy warto z nich skorzystać. Dlatego dziś, mam dla Was pyszny przepis na sałatkę z pieczonym burakiem […]