Lekka zapiekanka makaronowa z porami, kurczakiem i ricottą

Ten kto mnie zna wie, że ze mnie jest prawdziwa makaroniara. Zawsze mam zapasy różnych makaronów w domu, jak idę zjeść coś na miasto to przeważnie zawsze wybieram makarony… Sałatki makaronowe uwielbiam najbardziej, a takie zapiekanki wręcz kocham! Najczęściej takie zapiekanki przygotowuje się szybko, dlatego też często goszczą w moim domu. Ten przepis należy do jednych z moich ulubionych, więc mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu!

Składniki na 3-5 porcji:
– 400g piersi z kurczaka
– 350g makaronu (casarecce)
– 2 pory
– 230g mrożonego groszku
– 225ml mleka
– 200g ricotty
– 100ml bulionu
– 100ml wina białego, wytrawnego
– 30g parmezanu
– 1 łyżka masła + do natłuszczenia
– 3 ząbki czosnku

Kurczaka kroimy w drobną kostkę i przesmażamy z solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Brytfannę natłuszczamy masłem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie o 2 minuty krócej niż według instrukcji na opakowaniu, następnie przelewamy wodą i lekko skrapiamy oliwą, mieszamy. Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy na nim pora przez ok. 10 minut, na małym ogniu, aż zmięknie. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy kolejną minutę. Całość zalewamy bulionem, winem i podgrzewamy, aż prawie cały płyn odparuje. Na koniec na 30 sekund dorzucamy groszek, mieszamy. W dużej misce łączymy makaron, por, kurczaka, mleko, 150g ricotty, sól i pieprz. Całość przekładamy do brytfanny, posypujemy parmezanem i resztką ricotty. Pieczemy 30 minut.
Smacznego!

2 Replies to “Lekka zapiekanka makaronowa z porami, kurczakiem i ricottą”

  1. Chętnie spróbuję, dawno nie robiła zapiekanek. Mam nadzieję, że mojej rodzinie będzie smakowało

    1. Jestem pewna, że będzie 🙂

Dodaj komentarz