Domowa lekka pizza z rukolą i prosciutto

Nie ma to jak domowa pizza! Większość pizz, które można zamówić telefonicznie obciekają tłuszczem i zawierają składniki wątpliwej jakości. A w domu, jak to w domu – możemy wykonać pizzę z czymkolwiek chcemy, w ilości jakiej chcemy i z produktami, których jakość dobrze znamy. Ponadto, już tylko od nas zależy jakie pizza będzie mieć brzegi, jak cienka będzie, czy będzie mocno spieczona. Przygotowanie takiej pizzy trwa dosłownie chwilę, więc jeżeli jeszcze nigdy nie przyrządzaliście jej w domu, przekonajcie się sami! Mniam 🙂
Polecam Wam również wypróbować:
najlepszą pizzę na spodzie z kalafiora FIT,
pizzę z tortilli z ricottą i prosciutto FIT,
bezglutenową pizzę na kalafiorowym spodzie FIT,
domową pizzę na żytnim spodzie (również w wersji wegańskiej),
pizzę na spodzie z polenty z domowym sosem pomidorowym (również w wersji wegańskiej),
mini pizze z bakłażana FIT.

Składniki na 1-2 pizze:
– 170g mąki „00”
– 90ml letniej wody
– 10g świeżych drożdży
– 10ml oliwy
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki cukru
Składniki na sos pomidorowy:
– 3 pomidory
– 1 mała cebula
– 10ml oliwy
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 100g mozzarelli di bufala
– 40g mozzarelli tartej
– 4-6 plastrów prosciutto di Parma
– 20g tartego parmezanu
– 2 garści rukoli
– kilka listków bazylii
– kilka pomidorków cherry

CIASTO: Rozgrzewamy piekarnik do temp. 250°C wraz z kamieniem do pieczenia pizzy w środku lub jeśli nie mamy kamienia – blachę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok. Rozdrabniamy drożdże z cukrem i zalewamy wodą. Dodajemy sól i dobrze mieszamy. Do rozczynu wsypujemy mąkę i wyrabiamy ręcznie przez ok. 5 minut. Do wyrobionego ciasta dolewamy olej, ciągle mieszając, aż będzie „odchodziło” od ręki. Przygotowane ciasto możemy teraz podzielić na 2 części. Całość lub połowę ciasta wykładamy na obficie oprószony mąką blat i krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na cienki prostokąt lub koło. Przykrywamy.
SOS: Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i szklimy na oliwie w małym rondelku. Pomidory obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy i dodajemy do rondelka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do czasu, aż pomidory się rozpadną lub blendujemy.
PIZZA:
Jeżeli pieczemy na blasze: Rozwałkowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blachę. Na cieście równomiernie rozkładamy składniki: sos, pokrojoną w plastry mozzarellę i tartą mozzarellę. Pieczemy 8-12 minut. Na upieczonej pizzy układamy prosciutto, rukolę, pomidorki i listki bazylii, posypujemy parmezanem.
Jeżeli pieczemy na kamieniu: Ciasto przekładamy na oprószonej mąką desce lub łopatce do pizzy. Na cieście równomiernie rozkładamy składniki: sos, pokrojoną w plastry mozzarellę i tartą mozzarellę. Otwieramy piekarnik i przekładamy pizzę na kamień. Pieczemy 6-8 minut. Na upieczonej pizzy układamy prosciutto, rukolę, pomidorki i listki bazylii, posypujemy parmezanem.
Smacznego!

Przepis na Thermomix:
CIASTO:
1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 250°C wraz z kamieniem do pieczenia pizzy w środku lub jeśli nie mamy kamienia – blachę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok.
2. Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, świeże drożdże, oliwę, sól i cukier, wyrabiamy 2 min/interwał.
3. Ciasto wykładamy na obficie oprószony mąką blat i krótko wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy na cienki prostokąt lub koło i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce lub pozostawiamy na blacie i przykrywamy.
SOS:
4. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek, rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
5. Dodajemy oliwę, dusimy 2 min/120°C/obr. 1.
6. Dodajemy pomidory, sól i pieprz, mieszamy 20 s/obr. 5.
PIZZA:
Jeżeli pieczemy na blasze: Rozwałkowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blachę. Na cieście równomiernie rozkładamy składniki: sos, pokrojoną w plastry mozzarellę i tartą mozzarellę. Pieczemy 8-12 minut. Na upieczonej pizzy układamy prosciutto, rukolę, pomidorki i listki bazylii, posypujemy parmezanem.
Jeżeli pieczemy na kamieniu: Ciasto przekładamy na oprószonej mąką desce lub łopatce do pizzy. Na cieście równomiernie rozkładamy składniki: sos, pokrojoną w plastry mozzarellę i tartą mozzarellę. Otwieramy piekarnik i przekładamy pizzę na kamień. Pieczemy 6-8 minut. Na upieczonej pizzy układamy prosciutto, rukolę, pomidorki i listki bazylii, posypujemy parmezanem.
Smacznego!

2 Replies to “Domowa lekka pizza z rukolą i prosciutto”

  1. Bardzo dobry i prosty przepis!
    Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku!^

  2. Czasami nawet z fast-fooda da się zrobić lekkie, pyszne danie 🙂 Ważne żeby nie pojawiało się w jadłospisie zbyt często plus warto zadbać o dobry dobór mąki i dużą ilość warzyw 🙂 U Ciebie ciasto jest cienkie, a ilość warzyw spora więc wszystko na plus 🙂

Dodaj komentarz